Financa
Digitalni poslovni portal

Potražnja za litij – ionskim baterijama će se upeterostručiti do 2030.

Očekuje se da će globalna potražnja za litij -ionskim baterijama porasti više od pet puta do 2030. godine. Objavila je to u srijedu javno-privatna organizacija Li-Bridge, s obzirom na to da se sve više ljudi odlučuje za električna vozila i sustave za pohranu energije.

Potražnja za litij-ionskim baterijama u Sjedinjenim Državama narasti će više od šest puta. Iznositi 55 milijardi dolara godišnje do kraja desetljeća. No još uvijek se očekuje da će zemlja ovisiti o uvozu, dodaje se u izvješću.

Li-Bridge radi na ubrzavanju razvoja opskrbnog lanca za baterije na bazi litija. Koordinaciju vodi Nacionalni laboratorij Argonne. Financira ga Ministarstvo energetike SAD-a.

Potražnja za električnim vozilima naglo je porasla u posljednjih nekoliko godina. Potrošači koji brinu o klimi kupuju automobile s električnim pogonskim sklopovima. Ovome je doprinio i skok cijena goriva. Litij-ionske baterije koje bi napajale čitav niz vozila u sljedećih nekoliko godina također će biti važne za vojne sustave te potrošačku, medicinsku i industrijsku elektroniku.

Prema izvješću Li-Bridgea, pod sadašnjim uvjetima američke tvrtke i radnici dobit će manje od 30 posto vrijednosti ćelija potrošenih u zemlji. ‘Nedostatak značajnog opskrbnog lanca litij-ionskih baterija u Sjedinjenim Državama i nedostatak sigurnog pristupa energetskim materijalima predstavljaju ozbiljne prijetnje nacionalnoj i gospodarskoj sigurnosti SAD-a‘, rekao je Li-Bridge.

Izvor: tportal

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije