Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Elon Musk kaže da je umjetna inteligencija opasnija od nuklearnog oružja

Elon Musk, suosnivač OpenAI-ja, tvrtke iza ChatGPT-a, kaže da je ChatGPT pokazuje da je umjetna inteligencija nevjerojatno napredovala. “To je nešto oko čega bismo svi trebali biti zabrinuti”, smatra Musk.

“Jedna od najvećih opasnosti za budućnost civilizacije je umjetna inteligencija”, rekao je Musk sudionicima na summitu Svjetske vlade u Dubaiju, ubrzo nakon što je spomenuo razvoj ChatGPT-a, piše CNBC., prenosi index.hr.

“Mogućnosti su velike, ali tu je i velika opasnost”

Musk je naveo da su mogućnosti umjetne inteligencije velike te da je to pozitivno, ali i da s napretkom umjetne inteligencije dolazi i velika opasnost.

Šef Tesle, SpaceX-a i Twittera govorio je o umjetnoj inteligenciji nakon što je upitan kako vidi razvoj tehnologije za 10 godina.

Musk je suosnivač OpenAI-ja, američkog startupa koji je razvio ChatGPT – AI alat koji odgovara kao čovjek na upite korisnika. ChatGPT je napredni oblik umjetne inteligencije koji pokreće veliki jezični model GPT-3. Programiran je da razumije ljudski jezik i generira odgovore na temelju ogromne količine podataka.

“ChatGPT je ilustrirao koliko je umjetna inteligencija postala napredna”

Musk kaže da je ChatGPT ljudima ilustrirao koliko je umjetna inteligencija postala napredna. “AI je već neko vrijeme napredan, samo nije postojalo korisničko sučelje koje bi bilo dostupno većini ljudi”, komentirao je milijarder.

“Dok se automobili, zrakoplovi i medicina moraju pridržavati regulatornih sigurnosnih standarda, umjetna inteligencija još nema nikakva pravila ili propise koji bi njezin razvoj držali pod kontrolom. Mislim da moramo regulirati sigurnost umjetne inteligencije.

Mislim da je to zapravo veći rizik za društvo nego automobili, avioni ili lijekovi. Propisi mogu malo usporiti umjetnu inteligenciju, ali mislim da bi to bilo dobro”, rekao je Musk.

“Umjetna inteligencija daleko opasnija od nuklearnih bojevih glava”

Musk je dugo upozoravao na opasnosti nesputanog razvoja umjetne inteligencije. Jednom je rekao da je umjetna inteligencija daleko opasnija od nuklearnih bojevih glava.

Njegove riječi danas imaju veću težinu jer uspon ChatGPT-a prijeti da preokrene tržište rada jer može napredno pisati poput čovjeka. Musk je napustio upravni odbor OpenAI-ja 2018. i više nema udio u tvrtki.

“U početku je stvoren kao neprofitna organizacija otvorenog koda. Sada je zatvoren i tu je za profit. Nemam otvoreni udio u OpenAI-ju, niti sam u upravi, niti ga kontroliram na bilo koji način”, izjavio je Musk.

Musk je rekao da je njegov razlog da uspostavi OpenAI bio taj što Google nije obraćao dovoljno pozornosti na sigurnost umjetne inteligencije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno