Financa
Digitalni poslovni portal

Povlastice za kupnju električnih i hibridnih auta u BiH

Kupci novih električnih i hibridnih automobila će i u tekućoj godini imati povlastice. Naime, Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. 12. 2023. godine, čime se nastavlja primjena ranije donesene odluke.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH je na svojoj 54. sjednici u srpnju prošle godine, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ukinulo carine na uvoz električnih automobila u BiH. Ova odluka je značajno smanjila, s 15 posto na 5 posto, carinske stope za uvoz hibridnih automobile. Navedena olakšica je važila do kraja prošle godine.

Radi se o uvozu u BiH novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini. Ova mjera je konkretna financijska potpora građanima te javnom i privatnom sektoru za uvoz i kupnju električnih i hibridnih automobila. Cilj je smanjenje zagađenja zraka i bolja zaštita okoliša te podizanja sigurnosti u prometu.

Porast uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH omogućit će otvaranje novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa. Povećat će se ulaganja u električne punionice. Ovo će se pozitivno odrazilti na ubrzanje realizacije projekta električnih punionica, čija je priprema u tijeku, javlja BHRT.

Vijeće ministara BiH na ovaj način želi doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stupova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije