Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Europske banke traže status strateškog sektora

Europske banke pozivaju Europsku uniju da im dodijeli status “strateški važnog” sektora. Upozoravajući da je na kocki njihova konkurentnost i rast, prema izvješću objavljenom u utorak.

Prezentacija Europske bankarske federacije (EBF) navodi 45 preporuka uoči lipanjskih izbora za Europski parlament.

Predsjednik udruge i izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing već je prošle godine sugerirao da banke dobiju status strateški važnog sektora, budući da su, kako je rekao “ključni čimbenik europskog suvereniteta”. Sada je prvi puta udruga i službeno zatražila takav status.

“Ključno je priznati vitalnu i stratešku ulogu banaka u transformaciji Europe”, rekao je Sewing u predgovoru izvješća. Unatoč inicijativi financijskog sektora, Europska unija ne objavljuje popis sektora koje smatra strateškima, napominje Reuters.

Glavni izvršni direktor EBF-a Wim Mijs rekao je na brifingu s novinarima povodom predstavljanja izvješća da je u proteklih 20 godina Europa “prepustila” svoju obranu SAD-u, opskrbu energijom Rusiji a proizvodnju Kini. U nečem što je, kako je rekao, zahtijevalo detaljan pregled strateških sektora regije.

Banke se u izvješću uglavnom zalažu za ublaženu regulativu. Ona je značajno postrožena nakon globalne financijske krize i osigurala je stabilnost sektora, po mišljenju regulatora i samih bankara.

Sektor je sada ′promijenio ploču′, zaključivši da je regulativa “prekomjerna … a njezin obuhvat pretjeran”. Trenutno predstavlja opterećenje, stoji u izvješću. Zato traže temeljitu analizu koja bi trebala pokazati kako propisi utječu ne samo na njihovu stabilnost, već i na konkurentnost i rast.

Bankari već dugo upozoravaju na, kako tvrde, pretjeranu regulativu, ali europski dužnosnici, uključujući predsjednicu Europske središnje banke Christine Lagarde, odgovaraju da se ne smije potkopavati.

“Ne tražimo niže standarde”, naglasio je šef udruge. “Problem je u tome što bi naša regulativa u najboljoj namjeri mogla ugušiti (sektor)“, objasnio je Mijs, prenosi Hrportfolio.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno