Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

ECB traži od UniCredit banke da prekine poslovanje u Rusiji?

Europska centralna banka (ECB) je spremna da naredi talijanskoj UniCredit banci da prekine svoje poslovanje sa Rusijom. Navode dva dobro upućena čovjeka u trenutnu situaciju.

ECB također ima sličan zahtjev i prema Raiffeisen Bank International (RBI), o čemu smo pisali na Financa. ECB-u smeta što su najveće zapadne banke aktivne u Rusiji, rekli su za Reuters. Ipak ECB i UniCredit odbili su komentirati ove informacije.

IRB je u četvrtak saopćio da će ECB tražiti da smanji kreditiranje u Rusiji, kao i da izvrši plaćanja na vrijeme.

Nakon višemjesečnih diskusija, ECB je spremna da pošalje UniCredit-u pravno obavezujuću naredbu, rekli su izvori. Cilj je povećati pritisak kako bi se obustavi rad u Rusiji. Ovo je pretposljednji korak prije nego što ECB izrekne kazne, poput novčanih.

Zvanično upozorenje ECB-a UniCredit-u označilo bi drugoj po veličini talijanskoj banci posljednju šansu da spriječi takvu prinudnu akciju supervizora koja bi mogla dovesti do sankcija, rekla je druga osoba upoznata sa situacijom.

Dve godine nakon sveopće ruske invazije na Ukrajinu, europski regulatori pojačavaju pritisak na svoje zajmodavce jer sukob ne pokazuje znake da jenjava.

Zapadne zemlje pooštravaju sankcije Rusiji. G7 sada proučava načine da iskoristi zamrznuta ruska državna sredstva za pomoć u financiranju Ukrajine.

Ipak, dve velike regionalne banke, RBI i UniCredit, nastavljaju s radom u Rusiji. Privlačeći pažnju vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama, rekli su za Reuters ljudi upoznati sa ovim pitanjem. Obje banke su u Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza prije više od tri desetljeća.

Dionice UniCredit-a su neznatno izgubile na vrijednosti nakon izvešća Reutersa. Poslednje su bile u padu za 0,9 posto, što je lošije na širem tržištu, piše Biznis.rs.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno