Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Pad vrijednosti tehnoloških divova: Sedam veličanstvenih pod pritiskom

Geopolitičke tenzije su donekle umanjile vrijednosti indexa na burzama, ali nije došlo do panike. Ipak, ističe se značajan pad dionica Nvidije i Netflixa od petka za 10%. Kao i rekordni tjedni gubitak dionica grupe poznate kao Sedam veličanstvenih.

Tržišna vrijednost Sedam veličanstvenih kompanija (Nvidia, Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Meta i Tesla) zabilježila je rekordan pad od 950 milijardi dolara, što je više od godišnjeg BDP-a Turske. U posljednjih nekoliko dana, sektor poluvodiča posebno je pogođen, s Nvidijinim dionicama koje su u petak pale za 10%. Ovaj jednodnevni pad predstavlja najveći u postotku od 16. ožujka 2020. Uz apsolutni pad od 85 USD koji doseže rekordno niske razine.

Tijekom tjedna, vrijednost Nvidije opala je za gotovo 300 milijardi dolara, premašivši čak i tržišnu kapitalizaciju njihovog konkurenta AMD-a. Ostali tehnološki divovi također su doživjeli značajne gubitke, piše Bankar.me. Uključujući pad tržišne kapitalizacije Applea za 178 milijardi dolara, Microsofta za 169 milijardi dolara i Amazona za 118 milijardi dolara.

Tesla je izuzetan slučaj

Dok se Nvidia može pohvaliti rastom dionica od 58% ove godine, Tesla je već izgubila 40% od početka godine. Proizvođač električnih vozila je prošle godine ostvario povećanje prodaje od 38% u odnosu na 2022., što je razočaralo ulagače. U siječnju su iz Tesle upozorili da će rast prodaje biti još niži ove godine. A situacija se čini još i lošijom: u prvom kvartalu Tesla je isporučila 386,810 vozila, što je za 8,5% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Postoje čak i najpesimističnije prognoze koje spominju mogućnost bankrota za Teslu.

Tesla, koja je u procesu otpuštanja radnika i smanjenja cijena automobila (dodatno sniženje od 2000 dolara za modele Y, X i S u SAD-u u petak), objavit će više detalja o svojem poslovanju uskoro. Unatoč početku kvartalne sezone izvještavanja, situacija se za sada čini lošije od očekivanog. Analitičari su stoga revidirali procjenu rasta dobiti unutar S&P indeksa na 2,9% na godišnjoj razini, što je niže od prethodne procjene od 5,1% rasta objavljene 1. travnja.

Demonstracija brzine kojom se vruće priče mogu završiti jasno se vidi iz situacije s cijenom dionica Super Micro Computera. Ove godine, često su održavale Russell 2000 indeks mid-cap kompanija iznad određene razine. Međutim, u petak su pale za 23 posto, unatoč tome što su i dalje za 150 posto više nego na početku godine. Nasdaq tehnološki indeks sada bilježi šestodnevni niz pada (najduži u više od godinu dana), s padom od više od dva posto u petak. Ukupni gubitak za nedjelju iznosi 5,5 posto, što je najveći pad od rujna 2022.

U iščekivanju kvartalnih rezultata

Ovaj mjesec je obilježen značajnim smanjenjem sklonosti prema riziku. Što je posljedica ne samo oštrog porasta napetosti na Bliskom istoku, već i očekivanja da američka centralna banka neće značajno smanjivati kamatne stope ove godine. Najviše dva puta za 25 baznih bodova, počevši od rujna. U sljedećih sedam dana, naglasak će biti na poslovnim rezultatima velikih tehnoloških kompanija (Big Tech). Osim već spomenute Tesle, svoje rezultate za prvi kvartal objavit će i Meta, Alphabet i Microsoft.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno