Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prosecco metoda – Kako se pravi ovaj omiljeni pjenušac?

Prosecco je u svijetu vina omiljena ikona pjenušavosti, elegancije i slavlja. Iza njegovog pjenušavog šarma krije se pedantan proces proizvodnje koji sažima talijansko vinarsko majstorstvo.

Charmat metoda, zamršena je tehnika koja Proseccu daje osebujni karakter. Od suncem okupanih vinograda regije Veneto i Friuli do delikatne orkestracije fermentacije i odležavanja, svaki korak pridonosi stvaranju pjenušavog vina koje je osvojilo srca diljem svijeta.

Dok zavirujemo u fascinantan svijet proizvodnje Prosecca, pokušat ćemo demistificirati umjetnost iza ovog proslavljenog talijanskog pjenušavog vina. Pažljive faze proizvodnje skromno grožđe pretvaraju u simfoniju okusa i sjaja. Zahvaljujući njima, metoda Prosecco Charmat zauzela je svoje mjesto u panteonu umijeća izrade pjenušavih vina.

Što je Prosecco način proizvodnje?

Najveća razlika između Prosecco metode (Charmat metode) proizvodnje pjenušavog vina i drugih metoda koje se koriste kako za pjenušava tako i za mirna vina leži u tome kako se mjehurići stvaraju i kako utječu na okus, teksturu i ukupni karakter konačnog proizvoda.

Prosecco, proizveden Charmat metodom, poznat je po svojim jarkim i voćnim okusima. Proces čuva prirodne arome korištenih sorti grožđa, kao što je Glera, čineći Prosecco izrazito aromatičnim i živahnim. To je ključna karakteristika koja razlikuje Prosecco od mnogih drugih pjenušavih vina.

Je li Prosecco vino ili šampanjac?

I Prosecco i šampanjac vrste su pjenušavih vina, ali dolaze iz različitih regija i proizvode se različitim metodama. Što rezultira razlikama u okusu, stilu i karakteristikama.

Prosecco je pjenušavo vino iz talijanskih regija Veneto i Friuli. Primarno se proizvodi od sorte grožđa Glera i proizvodi se Charmat metodom (također poznatom kao Martinotti metoda). Ova metoda uključuje provođenje druge fermentacije (koja stvara mjehuriće) u velikim spremnicima pod tlakom. A to rezultira vinom sa svijetlim voćnim okusima, cvjetnim aromama i lakšim, svježijim profilom. Prosecco je poznat po svojoj pristupačnosti. Često se uživa kao aperitiv ili u ležernim okruženjima.

Šampanjac je, s druge strane, specifična vrsta pjenušavog vina koje dolazi isključivo iz francuske regije Champagne. Izrađuje se tradicionalnom metodom (Méthode Traditionnelle ili Méthode Champenoise). U ovoj metodi, druga fermentacija se odvija u pojedinačnim bocama, stvarajući fine i postojane mjehuriće. Šampanjac obično ima složenije okuse, kremast osjećaj u ustima i mogućnost starenja. Često se povezuje s elegancijom, proslavama i posebnim prilikama.

Ukratko, iako su i Prosecco i šampanjci pjenušava vina, imaju različito podrijetlo, metode proizvodnje i profile okusa. Prosecco je talijanski i proizvodi se Charmat metodom, što rezultira svježijim i voćnijim stilom. Dok je šampanjac francuski i proizvodi se tradicionalnom metodom, nudeći složeniji i profinjeniji karakter.

Koja je razlika između Champagne i Prosecco metode?

Primarna razlika leži u tome gdje i kako se odvija druga fermentacija. Evo jednostavnog objašnjenja glavnih razlika između Champagne metode i Prosecco metode pravljenja pjenušavog vina:

Tradicionalna metoda proizvodnje šampanjca financaba
Tradicionalna metoda proizvodnje šampanjca financaba

Metoda šampanjca (Méthode Traditionnelle ili Méthode Champenoise)

 • Druga fermentacija – U Champagne metodi, druga fermentacija, koja stvara mjehuriće, odvija se u pojedinačnim bocama. Svaka boca je zatvorena krunskim čepom.
 • Starenje – Vino odležava na istrošenim stanicama kvasca (talogu) u boci. Ovaj postupak pridonosi kremastoj teksturi i složenim okusima.
 • Riddling i Disgorgement – Nakon odležavanja, boce se lagano okreću i postupno naginju kako bi se talog kvasca mogao pomaknuti prema grlu boce. Talog se zatim uklanja kroz proces koji se naziva degorgement, i dodaje se mala količina šećera prije konačnog zatvaranja čepa.
 • Fini mjehurići – Metoda šampanjca općenito proizvodi finije i postojanije mjehuriće zbog duljeg odležavanja i fermentacije u boci.
Charmat proces proizvodnje prosecco financaba
Charmat proces proizvodnje prosecco financaba

Prosecco metoda (Charmat metoda ili Martinotti metoda)

 • Druga fermentacija – U Prosecco metodi, druga fermentacija odvija se u velikim spremnicima pod tlakom, a ne u pojedinačnim bocama.
 • Kraće starenje – Razdoblje odležavanja obično je kraće nego u Champagne metodi, što rezultira svježijim i voćnijim karakterom.
 • Voće – Metoda naglašava očuvanje voćnih i cvjetnih aroma grožđa, što rezultira vinom laganog i jarkog profila.
 • Jednostavnost proizvodnje – Prosecco metoda omogućuje učinkovitiji i isplativiji proces proizvodnje od Champagne metode.
Charmat proces proizvodnje Prosecco financaba
Charmat proces proizvodnje Prosecco financaba

Zašto se Prosecco pravi Charmat metodom?

Charmat metoda je omiljena za proizvodnju Prosecca jer čuva jarku voćnu i cvjetnu aromu vina. Također omogućuje relativno brz proces proizvodnje. Tako Prosecco čini dostupnim i ugodnim pjenušcem za razne prigode.

Najvažniji razlozi za odabir Charmat metode su:

 • Mjehurići i pjenušavost – rezultiraju manjim, nježnim mjehurićima koji doprinose lakšem i svježijem osjećaju u ustima od većine vina proizvedenih drugim metodama.
 • Osvježavajući mlađi profil – Charmat metoda obično rezultira vinima koja su relativno mlada namijenjena za uživanje. Prosecco se često pušta nedugo nakon proizvodnje, nudeći mladenački i osvježavajući okus.
 • Manje vremena potrebnog za proizvodnju – Charmat metoda čini Prosecco dostupnijim i često pristupačnijim, što pridonosi njegovoj popularnosti.
 • Tekstura i osjećaj u ustima – Charmat pjenušava vina obično imaju mekšu i lakšu teksturu, što ih čini svestranim izborom za razne prigode.

Koristi li se Prosecco tradicionalnom metodom?

Ne, Prosecco ne koristi tradicionalnu metodu (Méthode Traditionnelle ili Méthode Champenoise) za svoju proizvodnju. Tradicionalna metoda uključuje provođenje druge fermentacije, stvaranje mjehurića unutar pojedinačnih boca. Ova se metoda obično koristi za šampanjac i druga visokokvalitetna pjenušava vina inspirirana Méthode Champenoise.

Prosecco se primarno radi Charmat metodom (također poznatom kao Martinotti metoda). U ovoj metodi, druga fermentacija odvija se u velikim spremnicima pod tlakom, a ne u pojedinačnim bocama. Ovaj pristup omogućuje učinkovitiji i isplativiji proizvodni proces uz naglasak na očuvanju primarnih voćnih i cvjetnih kvaliteta vina.

Charmat metoda je definirajuća karakteristika proizvodnje Prosecca i doprinosi posebnom profilu okusa, lakoći i pristupačnosti vina.

Colfondo metoda

Međutim, prije uvođenja tehnologije koja je omogućila moderni Prosecco, posebno velikih spremnika u autoklavu prikladnim za fermentaciju pod visokim pritiskom, postojao je tradicionalni i pomalo rustikalni stil Prosecca koji se pravio drevnom tehnikom – “Col Fondo” ili “Colfòndo ” Prosecco.

Izraz “Colfondo” na talijanskom jeziku znači “s talogom”, a ovaj stil Prosecca poznat je po mutnom izgledu zbog prisutnosti prirodnog taloga kvasca u boci.

 • Berba i prešanje grožđa: Grožđe se bere i lagano preša kako bi se izvukao sok.
 • Prva fermentacija: Sok prolazi početnu fermentaciju, pretvarajući šećere u alkohol kako bi se stvorilo mirno osnovno vino.
 • Punjenje u boce: Djelomično fermentirano vino puni se u boce s nešto ostatka šećera i prirodnog kvasca. Za razliku od Charmat Method Prosecca, koji se filtrira kako bi se uklonio talog prije punjenja u boce, Colfondo Prosecco se puni u boce s još prisutnim sedimentom.
 • Druga fermentacija u boci: Boce su zapečaćene krunskim čepovima i pohranjene vodoravno kako bi se omogućila druga fermentacija. Tijekom ove fermentacije, preostali kvasac proizvodi ugljični dioksid, stvarajući prirodne mjehuriće.
 • Odležavanje na talogu: Nakon završetka druge fermentacije, vino odležava na talogu u boci. Ovaj produženi kontakt s talogom doprinosi prepoznatljivim okusima, teksturi i kompleksnosti vina.
 • Rastavljanje i disgorgement (po izboru): Neki proizvođači Colfondo Prosecca odluče istisnuti sediment pažljivim preokretanjem boca kako bi se talog smjestio u grlić. Vrat se zatim zamrzne, a talog se izbaci kada se ukloni čep. Ovaj korak nije obavezan i može se razlikovati među proizvođačima. Nije u skladu s oponašanjem drevne tehnike.
 • Završna obrada: vino može, ali i ne mora dobiti malu dozu (dodatak šećera ili vina) prije nego što se umetne posljednji čep.

Ovaj stil Prosecca stekao je popularnost među entuzijastima koji traže tradicionalne i jedinstvene okuse vina, nudeći uvid u povijesne korijene proizvodnje Prosecca. Postoje mnoge varijante opisane prakse, a jedna od danas sve popularnijih je ona bez druge fermentacije. Zamislite nedovršeno vino koje još uvijek prolazi primarnu fermentaciju i stavite ga u bocu prije završetka fermentacije.

Šampanjac ilustracija financaba
Šampanjac ilustracija financaba

Odakle dolazi Prosecco?

Prosecco potječe iz sjeveroistočnih regija Italije, prvenstveno regija Veneto i Friuli Venezia Giulia. Ove regije nalaze se u sjevernom dijelu zemlje, graniče sa Slovenijom i s Jadranskim morem.

Središte proizvodnje Prosecca nalazi se u regiji Veneto, točnije u područjima Conegliano, Valdobbiadene i Asolo, koja su poznata po visokokvalitetnim Prosecco vinima.

Slikoviti krajolici valovitih brežuljaka, vinograda i šarmantnih sela karakteriziraju područje proizvodnje Prosecca. Klima, vrsta tla i topografija ove regije doprinose jedinstvenim karakteristikama grožđa Prosecco i dobivenih vina.

Proizvodnja Prosecca stekla je globalno priznanje i popularnost, što ga čini jednim od najpoznatijih i najizvoženijih talijanskih pjenušaca.

Izraz “Prosecco” zaštićen je raznim oznakama izvornosti, kao što su DOC (Denominazione di Origine Controllata) i DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), koje osiguravaju da vina označena kao Prosecco poštuju specifične standarde kvalitete i proizvodnje.

Može li se Prosecco napraviti bilo gdje u svijetu?

Ne, Prosecco se ne može napraviti nigdje u svijetu. Pojam “Prosecco” zaštićen je oznakom izvornosti. Posebno se odnosi na vina proizvedena u određenim određenim regijama u sjeveroistočnoj Italiji, prvenstveno u regijama Veneto i Friuli Venezia Giulia.

Propisi Europske unije utvrdili su geografske granice i proizvodne standarde za Prosecco vina. Ovi propisi štite autentičnost i kvalitetu Prosecca osiguravajući da su vina označena kao Prosecco proizvedena od specifičnih sorti grožđa (prvenstveno Glera) i da se pridržavaju proizvodnih metoda definiranih u regiji.

Prosecco vina proizvedena izvan ovih određenih regija ne mogu legalno koristiti naziv “Prosecco”. Međutim, slična pjenušava vina proizvedena korištenjem drugih sorti grožđa i metoda proizvodnje mogu postojati u drugim dijelovima svijeta.

Ukratko, Prosecco je specifična vrsta pjenušavog vina sa zemljopisnim oznakama koje ograničavaju njegovu proizvodnju na određena područja u Italiji. Vina proizvedena izvan ovih regija ne mogu se označiti kao “Prosecco”.

Naravno, svaka vinarija koja posjeduje autoklav spremnik može napraviti pjenušac metodom Charmat. Brojni su primjeri takvih vina diljem svijeta.

Primjerice, mnogi hrvatski proizvođači malvazije iz Istre šalju svoja vina proizvođačima Prosecca kako bi napravili pjenušavu malvaziju istarsku po Charmat metodi.

Neke vinarije koriste vlastite autoklav spremnike za proizvodnju pjenušavih vina metodom Charmat. Ova se vina ne mogu označiti kao Prosecco, ali se mogu mjeriti s mnogim Prosecco vinima u svom stilu i pristupačnosti.

Zašto je Prosecco jeftin?

Dva su glavna razloga zašto se Prosecco smatra “jeftininim” ili pristupačnijim od drugih vrsta pjenušavih vina, poput šampanjca: Metoda proizvodnje i opseg proizvodnje.

Metoda proizvodnje poznata kao Charmat ili Martinotti općenito je isplativija i učinkovitija od radno intenzivne Champagne metode.

Prosecco se proizvodi u velikim količinama, što dovodi do ekonomije razmjera koja pomaže u smanjenju troškova proizvodnje.

Postoje i drugi razlozi zašto se Prosecco u usporedbi smatra “jeftinijim”. Na primjer:

 • Manji troškovi rada jer proizvodnja Prosecca ima manje ručnih koraka
 • Potrebno je kraće vrijeme odležavanja jer je Prosecco namijenjen uživanju dok je mlad
 • Niža cijena grožđa, u usporedbi sa šampanjcem, na primjer, a također, prinosi su obično manje restriktivni jer Prosecco rijetko zahtijeva koncentraciju

Kao i u svemu, postoje značajne iznimke, a pojedina vina Prosecco s pojedinih položaja (Cartizze, Rive, Asolo) mogla bi postići više cijene zbog ograničene dostupnosti i kvalitete grožđa.

Je li Prosecco jači od vina?

Prosecco je vrsta vina, točnije pjenušac, a udio alkohola mu je općenito sličan kao kod ostalih vina.

Udio alkohola u Proseccu, kao i u svim vinima, može varirati ovisno o specifičnom proizvođaču i stilu. Obično se kreće od oko 11% do 12,5% volumnog alkohola (ABV). To je slično udjelu alkohola u mnogim mirnim vinima, poput bijelih vina ili crnih vina.

Vrijedno je napomenuti da na percepciju jačine vina mogu utjecati i čimbenici poput ravnoteže okusa, slatkoće, kiselosti i pjenušavosti. Iako je Prosecco pjenušac s mjehurićima, njegov sadržaj alkohola je unutar uobičajenog raspona za vina i sam po sebi nije jači od ostalih vina.

Stoga sadržaj alkohola nije neki problem Prosecca niti mnogih drugih Charmat vina. Ono što bi mnogima moglo biti znak upozorenja jest njegova pitkost. Ono je dobro sredstvo za gašenje žeđi i vrlo je pitko, što ga čini sočnim gutljaj za gutljajem i stoga opasnim za opijanje bez da se primijeti.

***

Širom svijeta postoji mnoštvo vina koji se proizvode Charmat metodom. Za razliku od Prosecca, koji je dužan vinificirati samo Gleru (uz par iznimaka u određenim DOC), druge vinarije iz drugih regija mogu vinificirati gotovo svaku dostupnu sortu.

Prosecco
Prosecco

To čini svijet Prosecco vina mnogo zanimljivijim. Jer usprkos punoj raznolikosti čak i u donekle strogim granicama zaštićenih Prosecca, postoji cijeli svijet pjenušaca proizvedenih Charmat metodom, ali s različitim rezultatima.

Neki postižu idealnu ravnotežu dobrog Prosecca. Drugi uvode određene sorte u mjehuriće po prvi put. Ukratko, Charmat metoda stvorila je svestranost i mogućnost eksperimentiranja s različitim sortama i različitim stilovima, čineći vinski svijet bogatijim.

Ono što je također važno i što potrošači najviše pozdravljaju je da ovi mjehurići nisu skupi u usporedbi s drugim pjenušavim vinima.

Ova cjenovna pristupačnost, u kombinaciji s divnim i živahnim karakteristikama vina napravljenih Charmat metodom, omogućuje entuzijastima da se prepuste užitku pjenušavih trenutaka, a da ne rasipaju novac. Bilo da se uživa u ležernom aperitivu, slavlju ili u nečem trećem, Charmat metoda nudi pristupačan i ugodan put u svijet pjenušavih užitaka.

Podignite, dakle, čašu, uživajte u pjenušavosti i dopustite da šarm ovih vina unese sjaj u drage trenutke života.

Izvor: Wine and more

Članak: Vinske ceste u Italiji: 21 ruta koju trebate posjetiti

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno