Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prvi bankrot Rusije od 1998. stiže za 30 dana?

Rusija je povećala fond za “crne dane” svoje ekonomije pogođene sankcijama za 3,4 milijarde dolara prihoda od nafte i plina od početka rata u Ukrajini.

Unatoč tome, približava se prvom slučaju neplaćanja dugova od 1998. godine, piše Financial Times, a prenosi B92.

Službena Moskva je najavila da će preusmjeriti dodatnih 273,4 milijarde rubalja (3,4 milijarde dolara) u svoj fond za “crne dane”, od čega 271,6 milijardi rubalja dolazi od prihoda od prodaje plina i nafte ostvarenih u prvom tromjesečju ove godine, javlja FT.

Dodatni novac bit će korišten, između ostalog, za “uvođenje mjera usmjerenih na očuvanje ekonomske stabilnosti u kontekstu međunarodnih sankcija”, navodi ruska vlada.
Rusko gospodarstvo vjerojatno će se ove godine smanjiti za 10 posto, smatraju analitičari FT-a.

Unatoč tome, dodaje se, prihodi od izvoza sirovina i stroga kontrola kapitala pomogli su službenoj Moskvi da stabilizira valutu i spriječi financijski kolaps, iako je suočena s oštrim sankcijama zapadnih zemalja i njihovih saveznika.

Međutim, globalna rejting kuća Standard & Poor’s (S&P) ovog je vikenda snizila ocjenu Rusije na “selektivni bankrot” nakon što je službena Moskva objavila da će posljednju tranšu duga po inozemnim obveznicama platiti u rubljama, iako su one denominirane u dolarima.

Rusija je ispunjavala svoje obveze po dolarskim obveznicama od početka invazije, suprotno očekivanjima mnogih ulagača koji su očekivali da će sankcije i kontrola kapitala odvući Rusiju u njezin prvi bankrot od 1998. godine.

No prošlog tjedna Rusija je trebala platiti 84 milijuna dolara u kuponima i 552 milijuna dolara u obveznicama koje dospijevaju, za koje je ponudila plaćanje u rubljama umjesto u dolarima nakon što su američke vlasti zabranile američkim bankama da vrše takva plaćanja.

Službena Moskva sada ima razdoblje odgode od 30 dana za isporuku novca ulagačima prije proglašenja bankrota, što će biti teško postići.

“Trenutno ne očekujemo da će ulagači moći pretvoriti ta plaćanja u rubljama u protuvrijednost dolara u izvornim iznosima, ili da će vlada pretvoriti ta plaćanja u roku od 30 dana”, navodi S&P u priopćenju.

Izvor:bankar.me

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno