Petak, 12 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Razvija li se kriza komercijalnih nekretnina diljem Europe?

Nedavni globalni događaji potaknuli su strah od krize komercijalnih nekretnina u Europi, odražavajući situaciju u Japanu i SAD-u. Naime, Deutsche Pfandbriefbank AG suočava se sa značajnim padom zbog slabosti tržišta nekretnina.

Protekli tjedan bilježi značajan pad vrijednosti dionica nekoliko banaka diljem svijeta, posebice onih koje su značajno izložene kreditima za komercijalne nekretnine.

Odražavajući uznemirujuća kretanja na tržištima Japana i Sjedinjenih Država, Europa se sada suočava s novom krizom komercijalnih nekretnina.

S imovinom većom od 100 milijardi dolara (92 milijarde eura), od čega je otprilike 60% vezano za komercijalne nekretnine na Manhattanu, neočekivani gubici NYCB-a u četvrtom tromjesečju i razočaravajući podaci o prihodima doveli su do dramatične tržišne rasprodaje jer su njezine dionice oslabile za više od 50 % od razine s kraja siječnja.

Europske banke pod lupom?

Europski bankarski sektor sada se suočava sa sličnim nadzorom. Posebno je pogođena Deutsche Pfandbriefbank AG (PBB), bavarska institucija s više od stoljeća specijalizacije u financiranju komercijalnih nekretnina.

Banka je objavila rezervacije za rizike u ukupnom iznosu od 210 do 215 milijuna eura. To se pripisuje “stalnoj slabosti tržišta nekretnina“, što je banka opisala kao “najveću krizu nekretnina od financijske krize“.

Dionice PBB-a pale su 17% u posljednja četiri dana. A njihove podređene obveznice pale su ispod 40 centi za dolar. Ovaj pad, iako ozbiljan, donekle je ublažen relativno skromnom tržišnom kapitalizacijom PBB-a od 628 milijuna eura.

Produbljivanje zabrinutosti oko europskih komercijalnih nekretnina

Europska središnja banka (ECB) i agencija za kreditni rejting Moody’s izrazile su značajnu zabrinutost stanjem u sektoru komercijalnih nekretnina u Europi.

U svojoj posljednjoj reviziji financijske stabilnosti objavljenoj u studenom, ECB je istaknuo stalan pad cijena komercijalnih nekretnina, pogoršan stagnirajućim tržištem.

ECB je također naveo zabrinjavajući pad transakcijskih aktivnosti na tržištima komercijalnih nekretnina. Koje je zabilježilo dramatičan pad od 47 posto u prvoj polovici 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022.

Štoviše, Europska središnja banka upozorila je na moguće izazove za sposobnost otplate zbog štetne kombinacije rastućih troškova financiranja i pada prihoda od najma.

Moody’s je u upozorenju iz kolovoza 2023. identificirao nekoliko kritičnih čimbenika koji pogoršavaju izazove sektora, od kojih mnogi odražavaju probleme s kojima se suočava tržište SAD-a, kao što su promjene u zahtjevima za uredsku imovinu, potaknute usvajanjem hibridnih radnih modela i pooštravanjem ekoloških propisa.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno