Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Altman traži ulaganje oko sedam trilijuna dolara u industriju umjetne inteligencije

Generalni direktor OpenAI-ja Sam Altman nastoji privući trilijune dolara od investitora u industriji umjetne inteligencije, uključujući vladu Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako bi se povećao kapacitet cijelog svijeta za proizvodnju naprednih čipova koji bi pokretali zahtjevne AI projekte .

Altmanova “veoma ambiciozna tehnološka inicijativa” mogla bi zahtijevati prikupljanje čak 7 trilijuna dolara, izvijestio je Wall Street Journal.

Kao dio svog predstavljanja investitorima, Altman je predložio izgradnju desetaka tvornica za proizvodnju čipova. I to od vodećih tvrtki na tržištu kao što je Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), rekli su izvori.

Planovi imaju za cilj riješiti prepreke rastu OpenAI-ja. Uključujući nedostatak čipova koji pokreću AI modele poput ChatGPT-a, prema WSJ-u. Iznose koji se traže su opisano kao “nevjerojatno veliki prema standardima korporativnog prikupljanja sredstava”.

Altmanovi planovi do sada su zahtijevali da on održi sastanke s visokim dužnosnicima UAE. Kao i rukovoditeljima TSMC-a, američkom ministricom trgovine Ginom Raimondo i izvršnim direktorom SoftBanka Masayoshijem Sonom, navodi se u izvješću.

Iako su brojne zemlje najavile planove za podršku domaćoj proizvodnji poluvodiča, globalnom opskrbom još uvijek dominira nekoliko tvrtki. Uključujući TSMC i američku tvrtku NVIDIA.

WSJ je citirao glasnogovornika OpenAI-ja koji je rekao da su imali “produktivne rasprave o povećanju globalne infrastrukture i opskrbnih lanaca”. Te da će više detalja podijeliti kasnije.

Na čelu OpenAI-ja, Altman je postao jedno od najprepoznatljivijih lica u rastućem području umjetne inteligencije. U studenom je 38-godišnji poduzetnik otpušten iz startupa čiji je suosnivač.  Sve da bi nakon prosvjeda zaposlenika i investitora bio vraćen na posao nekoliko dana kasnije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno