Financa
Digitalni poslovni portal

Regulira se promet nekretninama u Federaciji BiH

Zakon kojim se regulira promet nekretninama u Federaciji BiH se počinje primjenjivati od 01.04.2023. godine. Nakon primjene zakona pravna i fizičke lica će morati imati registriranu djelatnost za obavljanje posredovanja koja imaju sjedište ili podružnicu na području FBiH. Barem jedan zaposlenik će morati imati položen stručni ispit. Društvo će morati imati zaključen ugovor o osiguranju. Svi posrednici moraju biti upisani u Registar posrednika, kako bi mogli obavljati djelatnost posredovanja u prometu nekretnina. Zakonski rok za usaglašavanje poslovanja posrednika sa Zakonom i upis u Registar posrednika je 31.3.2023. godine.

Treba podsjetiti da je postupak licenciranja za promet nekretninama i registracije započeo nakon donošenja podzakonskih propisa u siječnju 2022. godine. Ostavljen je 15-mjesečni rok za usklađivanje poslovanja sa Zakonom. Inspekcijski nadzor nad provođenjem Zakona i podzakonskih propisa vrše federalna i županijske tržišne inspekcije.

Jako puno “torbara” na tržištu

Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina je federalnim i županjskim inspekcijskim službama dodijeljena nova nadležnost. Tržišni inspektori će imati kvalitetan alat u borbi protiv sive ekonomije. Prema dostupnim podacima, veliki broj pravnih i fizičkih lica u FBiH djelatnost trgovine nekretninama obavlja nelegalno. Federalna uprava za inspekcijske poslove fokus inspekcijskog nadzora staviti na agencije i pojedince koji obavljaju djelatnost za promet nekretninama, a koji se još nisu upisali u Registar posrednika.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove podsjetio je sve trgovce nekretninama da su dužni što prije osigurati pristupanje zaposlenih stručnom ispitu za licenciranje posrednika, te Federalnom ministarstvu trgovine podnijeti zahtjev za upis u Registar, kako bi postupak registracije završili u zakonskom roku, do 31.3.2023. godine. Inspekcijski nadzor će koordinirati i sa županijskim inspekcijskim organima. Poduzeti će se napori s ciljem osiguranja kvalitetnih edukacija za inspektore koji će provoditi nadzore u ovoj oblasti.

Kaznene odredbe propisane su članovima 29., 30. i 31. Zakona, a novčane kazne kreću se u rasponu od 300,00 KM do 30.000,00 KM. Kazne za obavljanje djelatnosti lica koja nisu upisana u Registar posrednika kreću se u rasponu od 5.000,00 KM do 30.000,00KM za pravno, od 2.500,00 KM do 15.000,00 KM za fizičko, te od 500,00 do 3.000,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

Inspekcijski nadzor u ovoj oblasti bit će jedan od naših prioriteta u borbi protiv sive ekonomije u 2023. godini.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije