Financa
Digitalni poslovni portal

Hoće li Apple uskoro lansirati sklopivi uređaj?

Najnoviji patent koji je prijavio Apple ide u prilog očekivanju da bi proizvođač iPhonea mogao biti na korak od lansiranja sklopivog uređaja.

Patent, koji je Appleu dodijeljen u utorak, opisuje tehnologiju koja bi korisnicima omogućila da dodiruju više dijelova uređaja, a ne samo zaslon, kako bi izvršili funkcije. Tako bi, na primjer, korisnik mogao dodirnuti stranu uređaja kako bi kontrolirao kameru. Apple to opisuje kao “virtualni okidač”. Korisnik također može klizati prstom gore-dolje po bočnoj strani uređaja kako bi kontrolirao glasnoću.

Jedna od slika uključenih u patent je crtež sklopivog telefona ili tableta koji ima savitljivi zaslon.

Za razliku od konkurenata poput Samsunga, Apple tek treba predstaviti sklopivi iPhone ili bilo koji uređaj. Sklopivi pametni telefoni omogućuju korisniku da preklopi uređaj, a zatim ga otvori kako bi otkrio veći zaslon.

Brojna predviđanja analitičara, a sada i ovaj patent, pojačavaju očekivanja da bi američki tehnološki div mogao predstaviti sklopivi uređaj u ne tako dalekoj budućnosti, piše CNBC.

Patent bi mogao ukazivati na to da je sklopivi uređaj moguć, ali ne ove godine. Mogao bi biti dodatna prilika za modele iPhonea buduće generacije.

Analitičari UBS-a

“Vjerujemo da bi sklopivi model iPhonea mogao dovesti do porasta kupnje potrošača i stope nadogradnje unutar segmenta pametnih telefona,” rekao je UBS u svojoj bilješci.

Analitičari investicijske banke rekli su da bi rast iPhona mogao premašiti njegove procjene od 238 milijuna uređaja u Appleovoj fiskalnoj godini koja traje od listopada 2023. do rujna 2024. sve to ako sklopivi uređaj “kompresira stopu nadogradnje za iPhone” ili privuče korisnike koji prelaze s Android telefona.

Ipak, sklopivi uređaji samo su mali dio ukupnog tržišta. Čine samo 1,1% ukupnih isporuka pametnih telefona u 2022., prema IDC-u.

Sklopivi iPad?

Apple obično ne žuri na tržište i često čeka da vidi kako će se s novi trend pokazati. Kompanije od Samsunga do kineskog proizvođača elektronike Oppo lansirale su sklopive pametne telefone, no oni su još uvijek u povojima.

Analitičari su tijekom proteklih nekoliko mjeseci predviđali da bi Apple mogao imati neku vrstu sklopivog uređaja u izradi. A to vjerojatno neće biti iPhone.

Tvrtka za istraživanje tržišta CCS Insight prošle je godine predvidjela da će Apple 2024. godine lansirati iPad sa sklopivim zaslonom.

Trenutno nema smisla da Apple napravi sklopivi iPhone. Mislimo da će izbjegavati taj trend i pokušati sa sklopivim iPadom.

Ben Wood, voditelj istraživanja u CCS Insightu, u intervjuu za CNBC u listopadu

Daodatno, istaknuti Appleov analitičar Ming-Chi Kuo ove je godine rekao kako također očekuje da će tvrtka 2024. godine objaviti sklopivi iPad.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije