Financa
Digitalni poslovni portal

Renault se vratio na stazu dobiti nakon dvije godine gubitaka

Francuski proizvođač automobila Renault objavio je danas da je u 2021. ostvario pozitivan poslovni rezultat koji je premašio očekivanja, nakon što su dvije uzastopne godine gubitaka doprinijeli pandemiji covida i kasnijim problemima s nabavom čipova.

Renault, koji je u savezu s japanskim Nissanom i Mitsubishijem, rekao je da je njegov udio u neto dobiti grupe 888 milijuna eura (1,0 milijardi dolara), dok su analitičari u anketi Refinitive predvidjeli 818,7 milijuna eura, prenosi Reuters.

Profitabilno poslovanje rezultat je velikog restrukturiranja tvrtke, provedenog s ciljem smanjenja fiksnih troškova, s fokusom na proizvodnju najprofitabilnijih modela i najvažnijih Renaultovih tržišta.

Neto dobit dolazi nakon ogromnog gubitka od 8,01 milijardu eura zabilježenog prethodne godine i gubitka od 141 milijun eura u 2019., prvog zabilježenog u razdoblju od deset godina.

Operativna marža grupe od 3,6 posto također je premašila vlastita očekivanja tvrtke koja je ciljala istu razinu marže kao u prvoj polovici godine od 2,8 posto.

Renault je dodao da su prošle godine zabilježili pozitivan novčani tok od 1,6 milijardi eura te da je plan smanjenja troškova dovršen godinu dana prije roka.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije