Financa
Digitalni poslovni portal

Ruska VTB banka poručuje klijentima da izbjegavaju transakcije u eurima i dolarima

Ruska banka VTB poručila je poslovnim korisnicima u četvrtak da izbjegavaju transakcije u dolarima i eurima,a Sberbank je poručila da je spremna na sve scenarije, aludirajući na prijetnju sankcijama nakon ruskog napada na Ukrajinu.

U pismu klijentima VTB navodi da su sve usluge za sada dostupne i da su se pripremili za normalan nastavak poslovanja.

Poslovnice, bankomati i internetske usluge funkcioniraju normalno, priopćio je VTB, ističući da poslovni klijenti trebaju izbjegavati transakcije u dolarima i eurima kako bi “s obzirom na trenutnu situaciju smanjili rizike”, prenosi Interfax.

Najveća ruska banka Sberbank rekla je da je spremna za moguće probleme: “Spremni smo za svaki razvoj događaja, razvili smo scenarije kako bismo osigurali da novac, imovina i interesi naših klijenata budu zaštićeni i da naše funkcije budu u potpunosti operativne”, poručili su iz Sberbanke.

Visoki dužnosnik američke administracije rekao je u utorak da će se Sberbank i VTB suočiti s američkim sankcijama ako Moskva nastavi invaziju na Ukrajinu. Nijedna ruska financijska institucija nije sigurna, upozorio je.

Dionice obiju banaka, koje kotiraju na Moskovskoj burzi, ipak su poslovale lošije od tržišta u cjelini. Dionice Sberbanke pale su 49,4 posto, na najnižu razinu u šest godina, a dionice VTB-a za 41,3 posto.

Internet banka Tinkoff, čije su dionice na Londonskoj burzi pale za 45,2 posto, izjavila je da njezini sustavi rade nesmetano.

“Tinkoff ima dovoljnu likvidnost”, rekli su iz banke koja nije u državnom vlasništvu, ali se nalazi na popisu 13 sistemski važnih banaka u Rusiji.

“Primijetili smo povećanu potražnju za podizanjem gotovine i dopunjavamo bankomate po pojačanom rasporedu”, dodali su.

Izvor:tportal.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije