Financa
Digitalni poslovni portal

Utjecaj ukrajinsko-ruskog rata na gospodarstvo Bosne i Hercegovine

Rusija je napala Ukrajinu, očito je kako mir više nije opcija, a sve je izglednije da će Zapad na rusku agresiju reagirati još oštrijim paketom sankcija. Domaća poslovna zajednica se pita što ratni sukob znači za bosanskohercegovačko gospodarstvo u narednom periodu. Uzimajući u obzir da se očekuju stroge sankcije cijelog svijeta prema Rusiji, a s Ukrajinom zbog ratnih aktivnosti trgovina neće biti moguća, analizirali smo utjecaje rata na gospodarstvo Bosne i Hercegovine.

Usporedba osnovnih ekonomskih pokazatelja Ukrajine i Rusije
Usporedba osnovnih ekonomskih pokazatelja Ukrajine i Rusije

Na osnovu dostupnih podataka Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, izvoz robe U Rusiju u 2020. godini je iznosio 109,3 miliona BAM. Kada analiziramo industrije, kompanije iz BiH su izvezle najviše kemijskih proizvoda, 78 miliona BAM, a tu su najzastupljeniji farmaceutski proizvodi. Osim spomenute industrije izvezeno je hrane i živih životinja u vrijednosti 24 miliona BAM.
Što se tiče pojedinačnih poduzeća, najveći izvoz u Rusiju imala su sljedeća poduzeća: Belaprom doo Brčko, Adria hishtil-rasadnik doo Čapljina,  Agroherc doo Čapljina, Agroimpex nova doo Banjaluka, te AMT Trailer doo Jelah. U vanjskotrgovinskoj razmjeni puno je zastupljeniji bio uvoz, u vrijednosti 278 miliona BAM.
Što se tiče Ukrajine, brojke su puno skromnije. Izvoz iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu je u 2020. godini iznosio 7,8 miliona BAM. Najzastupljenija je kemijska industrija (farmaceutika) sa 4 miliona BAM. Među izvoznicima iz BiH u Ukrajinu su THE WELLY doo Prnjavor, Artisan doo Tešanj, B.S.I. doo Goražde, Bentoproduct doo Šipovo, Bosnalijek d.d. Sarajevo i Cydonia doo Gračanica. Ukrajina je u Bosnu i Hercegovinu uvezla 21 milion BAM roba.   

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije