Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

SAD donosi uredbu o kriptovalutama i kreiranju digitalnog dolara

Američki predsjednik Joe Biden potpisat će danas izvršni dekret kojim se od vlade zahtijeva da procijeni rizike i prednosti stvaranja dolara digitalne središnje banke i izdavanja drugih kriptovaluta, javlja Reuters pozivajući se na neimenovane dužnosnike američke administracije.

Biden će zadužiti Ministarstvo financija, Ministarstvo trgovine i druga ključna državna tijela da pripreme izvješća o “budućnosti novca” i ulozi koju će imati kriptovalute, dodali su dužnosnici.

Opsežan nadzor tržišta kriptovaluta, koje je u studenom doseglo više od 3 bilijuna dolara, ključan je za osiguranje američke nacionalne sigurnosti, financijske stabilnosti i konkurentnosti SAD-a te za sprječavanje rastućih prijetnji kibernetičkog kriminala, rekli su Reutersovi izvori.

Jedna od ključnih mjera u izvršnoj regulativi nalaže američkoj vladi da procijeni potrebnu tehnološku infrastrukturu za potencijalno uvođenje američke “digitalne valute središnje banke” (CBDC), odnosno elektroničke verzije dolarskih novčanica.

Federalne rezerve postavile su pitanje u Kongresu u siječnju trebaju li Sjedinjene Države uvesti digitalni dolar, a jedan je dužnosnik rekao da će Sjedinjene Države ići naprijed u razvoju državne elektroničke valute, ali pažljivo razmatrajući ulogu dolara kao primarna svjetska rezervna valuta.

“Moramo biti vrlo, vrlo promišljeni tijekom analize, jer će naše kretanje u tom smjeru imati duboke implikacije na zemlju koja izdaje primarnu svjetsku pričuvnu valutu”, rekao je.

Devet zemalja do sada je uvelo digitalne valute središnje banke, a 16 drugih – uključujući Kinu – počelo je razvijati takvu digitalnu imovinu, prema Atlantic Councilu, koje je zabrinulo Washington da bi Peking mogao djelomično istisnuti dolar iz dominantne svjetske rezerve.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno