Financa
Digitalni poslovni portal

SAD donosi uredbu o kriptovalutama i kreiranju digitalnog dolara

Američki predsjednik Joe Biden potpisat će danas izvršni dekret kojim se od vlade zahtijeva da procijeni rizike i prednosti stvaranja dolara digitalne središnje banke i izdavanja drugih kriptovaluta, javlja Reuters pozivajući se na neimenovane dužnosnike američke administracije.

Biden će zadužiti Ministarstvo financija, Ministarstvo trgovine i druga ključna državna tijela da pripreme izvješća o “budućnosti novca” i ulozi koju će imati kriptovalute, dodali su dužnosnici.

Opsežan nadzor tržišta kriptovaluta, koje je u studenom doseglo više od 3 bilijuna dolara, ključan je za osiguranje američke nacionalne sigurnosti, financijske stabilnosti i konkurentnosti SAD-a te za sprječavanje rastućih prijetnji kibernetičkog kriminala, rekli su Reutersovi izvori.

Jedna od ključnih mjera u izvršnoj regulativi nalaže američkoj vladi da procijeni potrebnu tehnološku infrastrukturu za potencijalno uvođenje američke “digitalne valute središnje banke” (CBDC), odnosno elektroničke verzije dolarskih novčanica.

Federalne rezerve postavile su pitanje u Kongresu u siječnju trebaju li Sjedinjene Države uvesti digitalni dolar, a jedan je dužnosnik rekao da će Sjedinjene Države ići naprijed u razvoju državne elektroničke valute, ali pažljivo razmatrajući ulogu dolara kao primarna svjetska rezervna valuta.

“Moramo biti vrlo, vrlo promišljeni tijekom analize, jer će naše kretanje u tom smjeru imati duboke implikacije na zemlju koja izdaje primarnu svjetsku pričuvnu valutu”, rekao je.

Devet zemalja do sada je uvelo digitalne valute središnje banke, a 16 drugih – uključujući Kinu – počelo je razvijati takvu digitalnu imovinu, prema Atlantic Councilu, koje je zabrinulo Washington da bi Peking mogao djelomično istisnuti dolar iz dominantne svjetske rezerve.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije