Financa
Digitalni poslovni portal

Mali dioničari Mercatora tužbama ruše istiskivanje od strane Fortenova grupe

Uprava slovenskog trgovačkog lanca izvijestila o pristiglim dvjema tužbama

Uprava PS Mercator ovih je dana izvijestila o primitku dviju tužbi malih dioničara kojom nastoje pobiti odluku o istiskivanju donesenu na izvanrednoj skupštini krajem prosinca.

Na odluku o prijenosu dionica na Fortenova grupu kao glavnog dioničara, i to uz tzv. pravičnu otpremninu od 36 eura, tužbe su podnijeli slovenska udruga Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) i Danijel Labaš, jedan od malih dioničara iz Hrvatske.

Nepoticajna cijena

To je samo nova runda pravnih procesa u koje su VZMD i Labaš krenuli već nakon prošloljetne skupštine Mercatora na kojoj se na zahtjev Fortenove odlučivalo o dokapitalizaciji.

Ta je skupština uslijedila nakon što kroz dobrovoljnu javnu ponudu Fortenova nije uspjela “uhvatiti” prag za provedbu istiskivanja malih dioničara. Cijena nije bila poticajna, pa je udjel tada povećan sa 88 na 89,4 posto, a u Sloveniji je prag za istiskivanje 90 posto.

Fortenova je stoga inicirala povećanje temeljnog kapitala za simboličan iznos od nepunih 6 milijuna eura, čime je stigla na 90,005 posto. Spomenuti tandem dioničara već je na tu odluku uložio tužbe.

U svim tim koracima za male dioničare sporna je, dakako, cijena. Tako su iz VZMD-a u protuprijedlogu na prvo sazivanje prosinačke skupštine iznijeli prijedlog o 145 eura otpremnine, a na ponovljeni poziv su izašli s protuprijedlogom od 204 eura jer su u međuvremenu objavljeni i rezultati poslovanja za devet mjeseci.

U obrazloženju prvotnog prijedloga o 145 eura referirali su se na procjene vrijednosti Mercatora iz Plana održivosti koji je sredinom 2018. objavila izvanredna uprava Agrokora. Prema tom dokumentu, srednja vrijednost procjene utvrđena je na 878 milijuna eura, a u VZMD-u pritom ističu kako su projekcije EBITDA-e na kojima su se temeljile te procjene osjetno premašene.

Kako ističu, za 2019. je bila projicirana EBITDA od 106, a ostvareno je 170 milijuna eura, dok su za 2020. projekcije bile na nepunih 116, a ostvarena je operativna dobit premašila 162 milijuna eura.

U izvješću za prvih devet mjeseci 2021. iskazana je dobit veća od 130 milijuna eura, što nezadovoljni mali dioničari iščitavaju kao jasan signal da će premašiti ostvarenja iz prethodne dvije godine. Podcrtavaju pritom kako 36 eura po dionici implicira vrijednovanje kompanije na samo 225 milijuna eura.

Sljedeći korak

To, kažu, približno odgovara omjeru svojedobne zamjene Sberbankova potraživanja za 18-postotni udjel u Mercatoru (koji je u drugom koraku zamjenjen za 4 posto udjela u Fortenovi), ali za njih su to neprihvatljive računice.

U odgovoru na protuprijedloge VZMD-a navedeno je da je Fortenova otkupninu utvrdila na temelju mišljenja KPMG-a kao kvalificiranog procjenitelja, prema kojemu je 36 eura zapravo na gornjem dijelu procijenjenog raspona.

U mogućem daljnjem ustrajanju na osporavanju istiskivanja sljedeći korak mogli bi biti zahtjevi za revizijom utvrđene otpremnine. Ostaje vidjeti hoće li to zatražiti i domaći mirovinski fondovi, koji drže oko devet od deset posto dionica koje nisu u rukama Fortenove, a koje su stjecali po višestruko većim cijenama.

Izvor: poslovni.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije