Financa
Digitalni poslovni portal

Siječanjska inflacija u eurozoni 5,1 posto, u EU 5,6 posto

Međugodišnja stopa inflacije u eurozoni porasla je na 5,1 posto u siječnju 2022. s prosinačke razine od 5,0 posto, objavio je jučer Europski ured za statistiku Eurostat.

Stopa inflacije u 19-članom monetarnom bloku u siječnju prošle godine iznosila je 0,9 posto na godišnjoj razini, stoji u priopćenju objavljenom na službenim stranicama Eurostata.

Rast potrošačkih cijena u Europskoj uniji prošlog mjeseca iznosio je 5,6 posto na godišnjoj razini, u odnosu na 5,3 posto u prosincu, dok je u istom mjesecu 2021. ta stopa iznosila 1,2 posto.

Najniže stope inflacije u siječnju, na godišnjoj razini, zabilježene su u Francuskoj (3,3%), Portugalu (3,4%) i Švedskoj (3,9%), a najviše u Litvi (12,3%), Estoniji 11%) i Češkoj Republika (8,8%).

U odnosu na prosinac, godišnja inflacija pala je u osam članica EU, a porasla u devetnaest.

Rekordna siječanjska stopa inflacije u eurozoni najvećim je dijelom rezultat skoka cijena energenata od gotovo 29 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci Europskog statističkog ureda.

Izvor: agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije