Financa
Digitalni poslovni portal

Lenovo bilježi snažan rast prodaje i profitabilnosti

Profit kineske Lenovo grupacije je u trećem kvartalu 2021 godine imao snažan rast od 62 posto, odnosno rekordnih 640 miliona dolara. Kako je saopćeno iz najvećeg svjetskog proizvođača osobnih računara, rastuća popularnost hibridnog načina rada povećala je potražnju u posmatranom periodu.  Prihodi za četvrti kvartal koji je završen s krajem 2021. godine porastao je za 17 posto, odnosno na 20,1 milijardu dolara, što je značajno nadmašilo prethodnu prognozu od 18,4 milijarde dolara, prema podacima Refinitiva.

Vrijednost dionica Lenovo u posljednjih pet godina (izvor: tradingview.com)

„Strukturne industrijske snage dominirale su globalnim tržištem, uključujući ulaganja u ubrzanu digitalnu transformaciju, nove zahtjeve IT usluga, sve veću popularnost “cloud” tehnologije, uz trend hibridnog rada“, navodi Lenovo u saopćenju koje je prenijela agencija Reuters. „Ovi tržišni pokazatelji poslužili su kao snažan katalizator za dvocifreni rast kompanije u njene tri poslovne grupe.“
Kompanija je saopćila da je svetska potražnja za komercijalnim računarima, isključujući Chromebook, u ovom kvartalu porasla po trećoj najvišoj stopi rasta od 1998. godine. Kupci su kupovali više vrhunskih, prenosinih i visokokvalitetnih računara zbog sve većeg značaja rada na daljinu.
Dok je globalna nestašica poluprovodnika, koja je uticala na različite industrije, uključujući proizvođače automobila, i dalje predstavljala poslovni izazov, bilo je znakova popuštanja, ističu u Lenovu, dodajući da je kompanija na putu da ispuni svoj srednjoročni cilj da udvostruči neto prihode.
Lenovo je najveći proizvođač računara na svijetu, sa 25 posto tržišnog udijela u isporuci računara širom svijeta u četvrtom kvartalu 2021. godine, a slijede ga američki HP i Dell, prema podacima kojima raspolaže konsultantska kuća Gartner.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije