Financa
Digitalni poslovni portal

Bitcoin: stampedo sredstava u sigurnost otkriva pravu vrijednost kriptovaluta

Kriptovalute se nisu pokazale kao dobra zaštita od pada dionica, niti kao utočište u krizi

Nevolja nastoji otkriti pravi karakter. To svakako radi u slučaju bitcoina – piše Reuters. Teško razdoblje za dionice ove godine i nedavna eskalacija geopolitičkih napetosti,  jasnije pokazuju da kriptovaluta nije ni pristojna zaštita od opadajućeg tržišta dionica, niti utočište poput zlata.

Dok se rusko-ukrajinska kriza produbljivala u utorak, cijena bitcoina pala je za čak 5% u odnosu na prošlotjedno zatvaranje, na oko 36.348 dolara. Pad predstavlja značajan kontrast u odnosu na stampedo sredstava koji je pokrenut prema tradicionalnim sigurnim utočištima, kao što su američke i njemačke državne obveznice ili zlato, čija je cijena u utorak dosegnula najvišu cijenu od lipnja 2021.

Također se pokazalo da su kriptovalute od ograničene koristi za ulagače koji pokušavaju izgraditi uravnotežen portfelj. Posjedovanje fiksnog dohotka nekada je imalo efekta, ali prinosi su pali tako nisko zahvaljujući iznimno labavoj monetarnoj politici da je postao manje koristan kao tampon kada su dionice potonule.

Kriptovalute kao alternativa obveznicama i zlatu? – ne izgleda kao dobra ideja.

Činilo se da bitcoin i druge kriptovalute marširaju vlastitim ritmom u ranim danima svog postojanja, pa su smatrani za nepovezanu i prihvatljivu alternativu. U novije vrijeme, međutim, kriptovalute su se postupno više uskladile s dionicama kojima se javno trguje.
Štoviše, dnevne promjene bitcoina u postocima obično su mnogo veće od onih u, recimo, S&P 500 indeksu. Volatilnost stoga može donijeti velike nagrade kada kriptovaluta poraste. To također znači velike gubitke kada padne.

Eurekahedge Crypto-Currency Hedge Fund Index, na primjer, koji prati upravitelje fondova koji su usredotočeni na decentralizirani digitalni novac, pao je za oko petinu u siječnju, što je najveći pad od studenog 2018. Bio je to težak mjesec za hedge fondove općenito, ali kada gledamo širi industrijski benchmark, pad je iznosio samo oko 1% tijekom istog mjeseca.

Imovina (kao bitcoin) koja pojačava vožnju burzovnim rollercoasterom jednostavno se ne kvalificira kao utočište ili kao zamjena za obveznice u potrazi za diverzifikacijom ili stabilnošću. Za ljubitelje uzbuđenja, međutim, bitcoin je idealna imovina.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije