Petak, 12 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Skupina genija u jednoj kući: Rezultati povijesnih istraživanja

Prije točno 100 godina rođen je jedan od najvećih psihologa i istraživača genijalnosti i kreativnosti. Umro je prije 20 godina i iza sebe ostavio vrijedna istraživanja. Frank Baron (1922.-2002.), profesor i znanstvenik, cijenjen i nagrađivan, topla je preporuka ako vas zanima proces stvaranja i ono što genija izdvaja od ostatka svijeta.

Rezultati istraživanja koje je provodio tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća temelj su svih kasnijih istraživanja o genijalnosti i uzor nasljednicima psihologa. U to je vrijeme područje kreativnosti bilo novo područje istraživanja, što Barona dodatno izdvaja kao inovativnog istraživača na čije se rezultate znanost i danas poziva,piše bonitet.com.

Genijalci u jednoj kući

Frank Baron ušao je u povijest i zato što je uspio na jednom mjestu, u jednoj kući u Kaliforniji, okupiti nekoliko kreativnih genija, svojih suvremenika iz svijeta arhitekture, književnosti, biznisa, matematike, fizike i drugih znanosti. Uspio ih je sastaviti tijekom nekoliko dana i zajedno testirati kako bi vidio što im je svima zajedničko. Svi sudionici bili su izuzetno originalni, kreativni i ostvareni pojedinci. Između ostalih, u kući su na Barronov poziv bili pisci Mailer, Capote, Carlos Williams, Frank O’Connor, Jasmine West.

Rezultati koje je postigao bitno su utjecali i utječu na suvremena razmišljanja o kreativnosti i stvarateljima, o mentalnom zdravlju i inteligenciji. Do kojih je zaključaka došao veliki Baron?

O kreativnom geniju

U jednoj od bilježnica Baron je tijekom istraživanja zapisao:

“Kreativni ljudi su u isto vrijeme vrlo primitivni i vrlo kultivirani, vrlo destruktivni, ludi, ali imaju i više zdravog razuma od prosječne osobe.”

Nakon što je s kolegama obradio podatke, primijetio je da su se izuzetno kreativni sudionici istraživanja pokazali i kao neurotični, ali su tijekom testiranja pokazali i veliku snagu ega, što im je omogućilo da svoju patologiju usmjere na posao. Istodobno, svi su pokazali sklonost otporu udobnosti i pokazali snažnu spremnost na preuzimanje rizika.

I, još jedna vrlo bitna stvar – Baron je utvrdio da je za kreativni napredak potrebna osoba koja dobro podnosi nered i privlače je kompleksne pojave i pojmovi sa željom da stvori red u kaosu.

Zajedničke značajke

Jedno od značajnijih otkrića Baronovih istraživanja je odnos između inteligencije i kreativnog mišljenja. Zaključio je da inteligencija igra malu ulogu u kreativnosti te da sam visok IQ ne znači i visoku kreativnost. Naprotiv, pokazalo se da kreativna osoba nosi čitav niz intelektualnih, emocionalnih, motivacijskih i moralnih karakteristika.

Prema Baronu, zajedničke karakteristike svih kreativaca su:

  • Otvorenost i interes za unutarnji, osobni život
  • Nevjerojatna razina tolerancije na nered i kaos
  • Sposobnost uvođenja reda i sistematizacije u taj isti nered
  • Izražena neovisnost
  • Nekonvencionalnost
  • Želja i spremnost na rizik

Kreativno i ludo?

Istraživanje je donijelo vrlo zanimljive, ali i zbunjujuće rezultate vezane uz mentalno zdravlje izrazito kreativnih ljudi. Recimo, ispada da su kreativni pisci u onih 15% populacije koja pokazuje neku vrstu psihopatologije. No, u isto vrijeme, neki su kreativni pisci u testovima pokazali iznimno visoke razine mentalnog zdravlja.

Zašto je to tako?

Baron je tvrdio da je jedini razlog za to stvarateljeva potreba za introspekcijom. Samospoznaja i analiza vlastite osobnosti i postupaka dovodi do suočavanja s njegovom tamnijom, neugodnijom stranom. Jednako tako, uključenost u okolna zbivanja i cijeli spektar života dovodi kreativne ljude do upoznavanja sa “svijetlom i tamnom” stranom stvarnosti. Ovo otvoreno suočavanje vlastite osobnosti sa svijetom donosi neobičan spoj zdravog i “patološkog” ponašanja.

Upravo te vrste “sudara” i proturječnosti tjeraju kreativca na stvaranje. Zapravo, ono što će psiholozi potvrditi i danas nakon Barona jest da je kreativnost nered, pa čak i na neurološkoj razini.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno