Financa
Digitalni poslovni portal

S&P poboljšao rating Bosne i Hercegovine

Vodeća svjetska agencija za ratinge Standard and Poor’s (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting Bosne i Hercegovine na B/B. Revidirani su dugoročni izgledi zemlje sa stabilnih na pozitivne. Zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU.

Pozitivni izgledi odražavaju naše stajalište da bi se potencijalno manje konfrontirajuće domaće političko okruženje trebalo zadržati tijekom sljedeće godine, navodi S&P.

Pojasnili su kako će se udio duga u BDP-u zadržati na 22 posto do kraja 2023. godine. Kamate su razmjerno niske, a rokovi dospijeća vjerovnicima su dugi dovoljno.

Rating agencija dodala je da je ojačala stabilnost u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci. Razmjerno pravodobnim formiranjem vlade na državnoj razini nakon općih izbora u listopadu 2022. Očekuje se da će gospodarstvo zemlje nastaviti rasti u 2023., iako sporijim tempom. S&P procjenjuje da će gospodarski rast BiH u 2023. godini iznositi jedan posto.

U izvješću o rating-u pozitivnim je ocijenjeno da je Bosna i Hercegovina u prosincu dobila status kandidata za članstvo u EU. Smanjila se vjerojatnost da će se Republika Srpska jedan od dva glavna entiteta koji čine zemlju povući iz ključnih državnih institucija.

Izvor: HRT

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije