Financa
Digitalni poslovni portal

Stupio na snagu novi zakon o useljavanju kvalificiranih radnika: Što je sve potrebno za lakše zapošljavanje u Njemačkoj?

Njemačkoj je hitno potrebna stručna radna snaga. Političari, tvrtke i stručnjaci slažu se da se praznine na tržištu rada moraju popuniti uz pomoć stranih radnika. Od subote postupno stupa na snagu novi Zakon o useljavanju kvalificiranih radnika, piše dpa.

Riječ je o “modernom, vrhunskom zakonu o migracijama koji nas čini predvodnicima u globalnom natjecanju”, kaže Reem Alabali-Radovan, savezni povjerenik za migracije, izbjeglice i integraciju.

Zakon je kasnio, a hrabre reforme bile su predugo zanemarene, rekla je Alabali-Radovan za dpa, dodajući da će novi zakon stupiti na snagu za “pet do 12”.

Naime, Njemačka je od ožujka 2020. već imala Zakon o useljavanju kvalificiranih radnika, kojim je tadašnja vlada Angele Merkel htjela olakšati pristup kvalificiranih radnika iz zemalja izvan Europske unije njemačkom tržištu rada. Sada je taj zakon reformiran jer u mnogim mjestima još uvijek nedostaje kadra, posebice kvalificiranih.

Zakon u prethodnoj verziji nije postigao očekivane rezultate zbog pandemije, rekao je Pau Palop-Garcia (Garcia) iz Njemačkog centra za istraživanje integracije i migracije (DeZIM). Osim toga, dodao je, birokratske prepreke za strance koji žele raditi u Njemačkoj i dalje su velike.

Novost u novom zakonu je uvođenje tzv. Chance Card-a koji se temelji na bodovnom sustavu. Kriteriji za odabir imigranata koji žele raditi i odabiru ovu opciju su poznavanje jezika, radno iskustvo, dob i povezanost s Njemačkom.

Strani stručni radnici ubuduće moraju zarađivati ​​najmanje 43.800 eura bruto godišnje, a dosad je bilo 58.400.

Prednost novog zakona za visokokvalificirane stručnjake iz zemalja izvan EU je što ubuduće sa sobom mogu povesti ne samo supružnika i djecu, već i roditelje i obitelj. Preduvjet su, međutim, da imaju osigurana sredstva za život – u Njemačkoj ne mogu živjeti od socijalne pomoći.

Njemačke tvrtke trenutno ne mogu popuniti oko 1,73 milijuna radnih mjesta i ona ostaju otvorena, pokazuju podaci Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB). Brojka se temelji na kvartalnoj anketi instituta. Saveznoj agenciji za rad (AB) u listopadu je prijavljeno samo 748.665 slobodnih radnih mjesta.

Trenutačno je potrebno prosječno 153 dana, kažu u agenciji, dok se radno mjesto ne popuni. To pokazuje koliko je teško u mnogim sektorima pronaći kvalificirane radnike unatoč rastu nezaposlenosti i nedovoljne zaposlenosti.

Sektori za njegu i obrt očajnički traže radnike.

Međutim, Njemačka strukovna udruga njegovatelja (DBfK) u novom zakonu ne vidi rješenje problema. “Prvo, zato što je nedostatak medicinskih sestara problem u cijelom svijetu, a drugo, opći uvjeti za njegovatelje u Njemačkoj nisu atraktivni”, rekla je direktorica DBfK Bernadette Klapper.

A “najbolji zakon ne vrijedi ništa ako ima previše birokracije i ako se zapinje s provedbom”, rekao je predsjednik Središnjeg udruženja njemačkih obrtnika (ZDH) Jörg Dittrich.

Zakon ide u dobrom smjeru, ali u sektorima u kojima postoji veliki nedostatak radnika, “obično postoje i strukturni problemi kao što su niske plaće i loši radni uvjeti”, rekla je Anja Piel iz Saveza njemačkih sindikata (DGB). . Sada je važno, dodala je, bolje iskoristiti postojeće potencijale.

“Kvalificirani imigracijski zakon je važna poruka dobrodošlice”, rekla je Savezna udruga njemačkih udruga poslodavaca (BDA). Međutim, regulacija može biti samo prvi korak. Službenici koji se bave migracijama već su potpuno preopterećeni, navodi se u priopćenju. “Radna snaga koja već ima ugovor o radu i sutra bi mogla početi raditi, čekala je mjesecima.

Savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMF) nudi savjete za osobe u inozemstvu koje su zainteresirane za rad u Njemačkoj. Prema podacima BAMF-a, lani je bilo 71.409 konzultacija o kvalificiranoj imigraciji, što je porast od 13 posto u odnosu na 2021. godinu.

Njemačka je – unatoč teškom jeziku – vrlo popularna među kvalificiranim radnicima u inozemstvu, rekao je Sekou Keita iz IAB-a. U anketama Njemačka često završava na trećem mjestu, iza Kanade i SAD-a. “Njemačka se uvelike oslanja na imidž snažnog gospodarstva s dobrim profesionalnim mogućnostima”, rekao je Keita

Izvor: fenix-magazin 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije