Financa
Digitalni poslovni portal

Svjetske burze su u zelenom, pozitivno raspoloženje investitora

Svjetske burze su protekli tjedan završila u optimističnoj atmosferi. Bankarski sektor se stabilizirao. First Citizen Bank će odkupiti kredite i depozite propale SVB banke, o čemu smo pisali. UBS preuzima Credit Suisse, banka je dobila i novog CEO-a koji bi trebao voditi tranziciju. Prošlog meseca je inflacija u 20 zemalja monetarne unije iznosila 6,9 posto. Ovo je vidljiv pad u odnosu na 8,5 posto, koliko je iznosila u veljači. Glavni razlog za smanjenje inflacije je snižavanje cijena energije za 1,6 postotnih poena. Međutim, troškovi domaćinstava su nastavili rasti, a potrošnja kućanstava se ne smanjuje.

U SAD tehnološki sektor predvodnik rasta

Kompanije tehnološkog sektora su SAD podjelile s javnosti da očekuju rast prihoda i prodaje do 2025. godine zbog razvoja AI tehnologije. Micron Technology, proizvođač čipova, najavio je da će mu prodaja u 2025. godini porasti zbog razvoja umjetne inteligencije. Mikron je svojevrsni mikrokozmos globalnog gospodarstva jer njegovi čipovi idu u različite industrije i sektore. Ako je ta kompanija optimistična po pitanju narudžbi, to znači da ukupnom gospodarstvu ide dobro.

S&P index je u proteklom radnom tjednu ostvario rast od 3,17 posto, a trgovanje je jučer završeno na 4.109,13 bodova. Podsjećamo, index S&P 500 burze objedinjuje 500 tržišno najvrjednijih dioničkih društava čijim se dionicama u SAD-u aktivno trguje. Posljednjih mjesec dana ovaj burzovni indeks bilježi rast od okruglih od 4 posto.
Sličan trend je pratio i Nasdaq, tehnološka burza. Ulagači s ove burze u proteklom radnom tjednu su izgubili na vrijednosti 2.98 posto. Trgovanje završeno na 12.221,01 bodova.
Dow Jones je porastao za 3,09 posto, jučerašnje trgovanje završio na 33.274,15 bodova.

Dow Jones index posljednjih pet dana
Dow Jones index posljednjih pet dana

Optimizam vlada i u Europi

Paneuropski Stoxx 600 indeks je u tekućem tjednu rastao za 3,86 posto vrijednosti, te zaustavio na 457,84 bodova. Istodobno, ulagači na frankfurtskom DAX-u su u tekućem tjednu svjedočili rastu indeksa za 3,27 posto, te je tjedan završio na 15.628,84 bodova. Indeks pariškog CAC je u radnom tjednu koji je iza nas rastao za 3,08 posto, te je trgovanje zaključio na 7.322,39 bodova. Londonski FTSE indeks je u proteklom tjednu rastao za 3,06 posto, na 7.631,74 bodova.

Azijsko tržište konstantno prati dešavanja na Wall Street-u, te reagira. Tako su burzovni indeksi azijskih burzi protekli tjedan također završili u zelenom. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, u proteklih sedam dana je ostvario rast od 2,06 posto. Ova burza je u proteklih mjesec dana ostvarila rast od 8,58%. Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuorastao za 2,03 posto.

Bitcoin i Ethereum i dalje su jako visoko

Cijene kriptovaluta nastavljau rasti. U tjednu koji je iza nas vrijednost bitcoin-a je porasla za 3,97 posto, a trgovanje je jučer zaustavljeno po cijeni 51.237,63 BAM. U četvrtak se bitcoin-om trgovalo i po cijeni od 52.166,25 BAM. Ovo je i rekorda cijena ove kriptovalute u tekućoj godini.

Bitcoin - cijena posljednjih pet dana (izvor google)
Bitcoin – cijena posljednjih pet dana (izvor google)

Sličan trend je pratio i Ethereum. Protekli tjedan je završio s 3.266,12 BAM. Tijekom tjedna je vrijednost porasla za 4,80 posto. Vrijednost ostalih valuta je pratio sličan trend.

Dolar izgubio na vrijednosti

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, tjedan je završio na 102,59. Američka je valuta je oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena dolara prema euru skliznula na 0,9199 dolara. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao na 132,78.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije