Financa
Digitalni poslovni portal

Tražite prvi posao – istaknite se na tržištu rada

Dobre preporuke profesora, dekana, poslodavaca kod kojih ste odrađivali praksu mogu biti odskočna daska za prvi posao u poslovnom svijetu.
Potraga za prvim poslom, izazov je koji nikom nije lagodan. Priprema životopisa, molbi, pregledavanje natječaja, istraživanje budućeg poslodavca, samo su neke od stepenica koje se moraju proći kako bi dobili šansu za prvi intervju. A zamislite sada da vam je to prvi put. Mnogi od nas sjećaju se prvih prijava koje su često bile nespretne, pune grešaka i totalno naopake. Do jučer ste živjeli u nekom drugom, mirnijem svijetu gdje je sve bilo lagodno i opušteno, a najveća briga bila je – kako proći ispit. Studentski dani postali su dio prošlosti, konkretnog iskustva baš i nemate ili bar tako mislite, a kako onda krenuti na “nemilosrdno” tržište rada?

Jedan od načina, uz pomoću kojih se možete istaknuti iz mase, su preporuke. Iako kod nas nisu česta praksa kao u zapadnim zemljama, dobre preporuke profesora, dekana, poslodavaca kod kojih ste odrađivali praksu mogu biti odskočna daska u poslovnom svijetu. Referenca ne može zamijeniti životopis ili pismo zamolbe, onda je svojevrsna potvrda vaših vještina. Prije prijave na posao dobro proučite što poslodavac traži i sukladno tome, od sebi poznatih ljudi, zatražite referencu koja će dokazati da dobro baratate vještinama i znanjima koje ste naveli u životopisu. Uz pomoć njih, budući poslodavac može dobiti bolju sliku o vama. U nastavku teksta otkrivamo nekoliko stvari na koje morate paziti prilikom odabira osoba od kojih ćete tražiti reference.

Dobro razmislite koga ćete pitati

Baš kao i u životu, dobro istraživanje i informiranje je pola posla. Prije odabira osobe od koje ćete tražiti referencu dobro zavirite u svaki kutak svojih studentskih dana. Nemojte odabrati prvu osobu koja vam padne napamet. Pripazite da osoba koja će govoriti ili pisati o vama može pružiti dovoljan broj informacija o vašim vještinama, radu na nekom projektu, radnoj etici, ali i vašem karakteru. Stručnjaci savjetuju da prilikom odabira osoba pregledate svaku aktivnost koju se imali u studentskim danima. Krenite od profesora i deka, pa preko sezonskih i honorarnih poslova, volonterskog rada, studentskih praksi, pa sve do projekata koje ste odrađivali u sklopu nekog kolegija.
Razmišljajte o referencama kao krugu s centralnom točkom. Vi ste ta točka, a oko vas postoje ljudi s kojima ste se kroz život susretali. Netko od njih sigurno je primijetio vaše kvalitete – objasnila je Kathy Robinson, osnivačica kompanije za ljudske potencijale Turning Point, piše Moj Posao.

Prvi posao - ilustracija
Prvi posao – ilustracija

Pitajte za dopuštenje

Prilikom prijave na prvo radno mjesto, mladi često navode osobe iz svoje prošlosti kao reference bez da su ih o tome obavijestili. To je loša praksa koja se može obiti o glavu. Prije nego što navodite nečije ime, kontaktirajte tu osobu, tražite ju dopuštenje te joj objasnite o čemu se radi. Ispričajte joj na koji se natječaj prijavljujete, što od vas traži budući poslodavac te zašto se odabrali baš nju ili njega. Na taj način, osobi pružate mogućnost da se pripremi na poziv koji će dobiti.

Pripremite osobe koje uzimate kao referencu…do jedne mjere

Kada dobijete dopuštenje da nekoga koristite kao referencu, prođite s njim neke detalje koje biste vi osobno voljeli istaknu. To ne znači da osobi morate reći što želite da o vama kaže jer tada to nije iskrena preporuka. Kroz razgovor, osobi ponudite više detalja o kompaniji za koju se prijavljujete kao i poziciji. Pokušajte se s njom prisjetiti nekih detalja vaše suradnje koji bi bili relevantni za budućeg poslodavca.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije