Financa
Digitalni poslovni portal

Wall Street pao drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su cijene dionica pale drugi dan zaredom jer su ulagači nesigurni po pitanju koliko će američka središnja banka morati zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila visoku inflaciju. Dow Jones oslabio je 176 bodova ili 0,54 posto, na 32.813 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,75 posto, na 4.101 bod, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 11.994 boda.

Nakon višetjednog pada, prošloga su tjedna ti indeksi skočili više od 6 posto, što je potaknulo nadu ulagačima da se tržište počinje oporavljati.

Međutim, u posljednja dva dana cijene su dionica ponovno pale. Ulagače jučer nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo podaci o rastu industrijske aktivnosti u SAD-u u svibnju, premda je to ublažilo strahovanja od recesije.

Podaci su, također, pokazali da je zapošljavanje i dalje na visokoj razini, premda je broj novootvorenih radnih mjesta u travnju pao u odnosu na prethodni mjesec. U petak će biti objavljeni službeni podaci o zapošljavanju u svibnju, a očekuje se da će broj novih radnih mjesta porasti za otprilike 330.000.

A to znači da bi daljnji rast zaposlenosti i plaća mogao podržati inflacijske pritiske. To, pak, znači da će američka središnja banka ostati pri agresivnom zaoštravanju monetarne politike.

Izvor:index.hr

 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije