Financa
Digitalni poslovni portal

Ulazimo u vrijeme turbulentnih kamatnih stopa

Ulagači bi se trebali pripremiti za produljeno razdoblje turbulentnih kamatnih stopa. Dolazi nepredvidivo vrijeme i jačanja pritiska u financijskom sustavu, upozorila je Banka za međunarodne namire (BIS).

Ne treba podcijeniti mogućnost zadržavanja inflacije na visokoj razini. Ovo bi od velikih centralnih banaka, poput američkog FED-a i Europske centralne banke (ECB), zahtijevalo da zadrže kamatne stope na visokim razinama, priopćeno je iz BIS-a., piše HRT

Očito još postoje neke razlike između percepcije financijskih tržišta i poruka centralnih banaka. Naglasio je Claudio Borio, šef odjela BIS-a za monetarnu i ekonomsku politiku, u tromjesečnom izvješću. Godinama su centralne banke bile predvidive. Spustivši u razdoblju kontinuiranih kriza kamatne stope u nekim dijelovima svijeta i u negativno područje. Nakon toga je došlo do naglog podizanja u zadnjih 18 mjeseci, podsjeća.

Danas se smjer njihove monetarne politike više ne može tako pouzdano predvidjeti, upozorava. Ne bismo trebali isključiti rizik da bi se inflacija mogla pokazati tvrdokornijom no što se očekivalo, naglašava dužnosnik BIS-a.

U BIS-u upozoravaju i da kompanije i dužnici po hipotekarnim kreditima zbog pritiska viših troškova zaduživanja možda neće moći podmirivati svoje obaveze. Ovo bi bankama i drugim zajmodavcima moglo prouzročiti kreditne gubitke.

Unatoč naznakama stabilizacije na nekim tržištima nekretnina diljem svijeta, kreditni gubici kako u tom tako i u drugim sektorima nastavit će stvarati probleme jer gospodarstva slabe, procijenio je Borio. Pitanje je koliko će financijski sustav u cjelini biti otporan da bi mogao apsorbirati te gubitke, rekao je, “a posebno je pitanje koliko će veliki i tvrdokorni oni biti”.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije