Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

UN smatra da su kriptovalute štetne za zemlje u razvoju

UN-ovo tijelo za trgovinu i razvoj, UNCTAD, pozvalo je na akciju za suzbijanje kriptovaluta u zemljama u razvoju, u tri akta objavljena u srijedu. Iako su privatne digitalne valute bile zlatni rudnik za neke pojedince i institucije, one su nestabilna financijska imovina koja može donijeti društvene rizike i troškove, upozorila je agencija, prenosi Svijet Osiguranja.

UNCTAD je rekao da su koristi od kriptovaluta za neke zasjenjene rizicima koje predstavljaju financijskoj stabilnosti, mobilizaciji domaćih resursa i sigurnosti monetarnih sustava. Kriptovalute su alternativni oblik plaćanja. Transakcije se obavljaju digitalno putem šifrirane tehnologije poznate kao blockchain. Upotreba kriptovalute globalno je porasla brzinom bez presedana tijekom pandemije COVID-19, pojačavajući trend koji je već bio u tijeku. Trenutno ih postoji oko 19.000.

U 2021. godini zemlje u razvoju činile su 15 od 20 vodećih gospodarstava kada je riječ o udjelu stanovništva koje posjeduje kriptovalute. Ukrajina je na vrhu liste s 13 posto, a slijede je Rusija i Venezuela s 12 posto, odnosno 10,3 posto.

Kripto novčanik
Kripto novčanik ilustracija

Prvi sažetak – Sve što blista nije zlato

Visoka cijena neregulacije kriptovaluta – ispituje razloge koji stoje iza brzog prihvaćanja kriptovaluta u zemljama u razvoju, uključujući olakšavanje doznaka i kao zaštitu od valutnih i inflacijskih rizika. “Nedavni šokovi digitalne valute na tržištu sugeriraju da postoje privatni rizici za držanje kriptovalute, ali ako središnja banka uskoči u zaštitu financijske stabilnosti, tada problem postaje javni”, rekao je UNCTAD.

Nadalje, ako kriptovalute nastave rasti kao sredstvo plaćanja, pa čak i neslužbeno zamijene domaće valute, mogao bi biti ugrožen “monetarni suverenitet” zemalja. UNCTAD je također istaknuo poseban rizik koji stablecoin predstavlja u zemljama u razvoju s nezadovoljenom potražnjom za rezervnim valutama. Kao što njihov naziv implicira, stabilni novčići dizajnirani su za održavanje stabilnosti jer je njihova vrijednost vezana za drugu valutu, robu ili financijski instrument.

Iz nekih od ovih razloga, Međunarodni monetarni fond je izrazio mišljenje da kriptovalute predstavljaju rizik kao zakonito sredstvo plaćanja”, rekla je agencija.

Drugi sažetak politike

Drugi sažetak politike usredotočen je na implikacije kriptovaluta za stabilnost i sigurnost monetarnih sustava, te na financijsku stabilnost općenito. “Tvrdi se da bi domaći digitalni sustav plaćanja koji služi kao javno dobro mogao ispuniti barem neke od razloga za korištenje kriptovaluta i ograničiti širenje kriptovaluta u zemljama u razvoju”, rekao je UNCTAD. Na primjer, monetarne vlasti mogle bi osigurati digitalnu valutu središnje banke ili brzi sustav maloprodajnih plaćanja, iako će mjere ovisiti o nacionalnim kapacitetima i potrebama.

Međutim, UNCTAD je pozvao vlade “da zadrže izdavanje i distribuciju gotovine”, s obzirom na rizik od produbljivanja digitalnog jaza u razvijenim zemljama.

Strah od utaje poreza

Završni sažetak politike govori o tome kako su kriptovalute postale novi kanal za potkopavanje mobilizacije domaćih resursa u zemljama u razvoju i upozorava na opasnosti kada se čini premalo, prekasno. Iako kriptovalute mogu olakšati doznake, UNCTAD je upozorio da one također mogu omogućiti utaju poreza i izbjegavanje plaćanja uz pomoć nezakonitih financijskih tokova – slično poreznoj oazi, gdje vlasništvo nije lako identificirati.

Na ovaj način, kriptovalute također mogu obuzdati učinkovitost kontrole kapitala, ključnog instrumenta za zemlje u razvoju za očuvanje svog političkog prostora i makroekonomske stabilnosti”, dodala je agencija.

Suzbijanje kriptovaluta

UNCTAD je zacrtao nekoliko akcija usmjerenih na zaustavljanje širenja kriptovaluta u zemljama u razvoju. Agencija je pozvala vlasti da reguliraju kripto razmjene, digitalne novčanike i decentralizirane financije kako bi se osigurala sveobuhvatna financijska regulacija kriptovaluta. Nadalje, reguliranim financijskim institucijama trebalo bi zabraniti držanje kriptovaluta, uključujući stabilne kovanice, ili nuđenje povezanih proizvoda svojim klijentima. Oglašavanje povezano s kriptovalutama također bi trebalo regulirati, kao što je slučaj s drugom visokorizičnom financijskom imovinom. Vladama se savjetuje da osiguraju siguran, pouzdan i pristupačan sustav javnog plaćanja prilagođen digitalnom dobu. UNCTAD također zagovara globalnu poreznu koordinaciju u vezi s poreznim tretmanima, regulacijom i razmjenom informacija o kriptovalutama. Osim toga, kontrole kapitala trebale bi se redizajnirati kako bi se uzelo u obzir ono što je agencija opisala kao “decentralizirane, bezgranične i pseudonimne značajke kriptovaluta”, Navode u Svijetu Osiguranja.

Financa.ba je pisao o stanju na kriptotržištu u našoj regiji, te se možete posjetiti na linku.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno