Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Uskoro počinje izgradnja autoceste od Mostara do Čapljine

U sklopu ubrzanog investicijskog zamaha na izgradnji dionica autoceste na koridoru Vc, ove godine svjedočit ćemo nizu procesa koji će u fokusu imati dio koridora južno od Mostara. Strateški cilj JP Autoceste Federacije BiH je da se ova dionica završi do kraja 2028. godine.

U ovom trenutku natječaj za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj je pri kraju. Iz ovoga poduzeća izrazili su očekivanja kako bi na proljeće moglo uslijediti potpisivanje ugovora s izvođačem radova. Time bi u ukupnom mozaiku koridora od Mostara do granice s Republikom Hrvatskom bio dodan još jedan važan segment. Kada se tomu doda činjenica da je već prije izgrađena dionica Buna – Počitelj, da se aktivno radi na dovršetku izgradnje i sanacije mosta Počitelj, kao i da se provode aktivnosti za gradnju prve dionice Jadransko-jonskog koridora, dolazi se do zaključka kako će Hercegovina biti pozicionirana u sami vrh kada govorimo o međunarodno značajnim prometnim pravcima.

V. d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić

U izjavi za Večernji list potvrdio je kako je natječajna procedura za dionicu Mostar jug – tunel Kvanj u završnoj fazi. Te kako se već početkom proljeća može očekivati okončanje toga procesa, odnosno izbor izvođača. Sama dionica imat će izniman značaj za područje Mostara, Hercegovine, ali i države u cjelini. Uz ostalo, omogućit će daljnje prometno uvezivanje u okruženju, kao i ojačavanje gospodarske situacije. Poglavito kada govorimo o poslovnoj zajednici koja na brzu i učinkovitu prometnu povezanost gleda kao na ključ razvoja. Sama dionica podržana je i kroz partnerski odnos europskih institucija. Pa je tako Europska banka za obnovu i razvoj izdvojila 60 milijuna eura uz punu podršku brzoj provedbi projekta, a novac, i to u obliku bespovratnih sredstava, osigurala je i Europska unija (oko 30,3 milijuna eura).

Dodatne studije

Kada je u pitanju preporuka za izradu dodatnih studija koje će pružiti kvalitetnije odgovore na pojedine segmente projekta, kao što su okolišni i društveni utjecaji , ne dovodi u pitanje dinamiku projekta. Kada je riječ o samom položaju buduće dionice, objasnili su kako je Vlada FBiH u srpnju prošle godine još jednom razmatrala pitanje trase na ovom dijelu autoceste na koridoru Vc te ju je potvrdila. Naglasili su kako je trasa u skladu s prostornim planom područja posebnih obilježja od značaja za FBiH. “Autocesta na koridoru Vc” je usvojena u Parlamentu FBiH i neće biti nikakvih korekcija. Aktivno je i na ostatku koridora prema granici s RH. U ovom se trenutku rješavaju određeni nedostaci koji su se pojavili na dijelu mosta Počitelj, najvećeg na koridoru. Usporedno s tim i izvođenje preostalih završnih radova.

Prema predviđenoj dinamici, ovi radovi trebali bi biti završeni za svega nekoliko mjeseci a kompletan most do početka ljetne sezone, čime će BiH dobiti jedan od najimpozantnijih objekata koji svojim tehničkim karakteristikama spadaju u sami vrh cestogradnje na zahtjevnim geografskim područjima. Time će ovaj dio BiH dobiti ključni infrastrukturni objekt koji će biti strateški važan kada govorimo o nastavku prometnog uvezivanja modernom autocestom prema Mostaru, a u tom kontekstu treba podsjetiti kako je most jedan od dvaju LOT-ova, dio većeg projekta koji uključuje dionicu od Počitelja pa do Zvirovića, odnosno do onoga dijela autoceste koji je već prije izgrađen. •

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno