Financa
Digitalni poslovni portal

Velika recesija u nastajanju

Upravljački menadžment nekoliko europskih blue chip kompanija rekao je za CNBC da vidi značajnu recesiju koja će se spustiti u Europu.

Europa je ranjiva na posljedice rusko-ukrajinskog rata, povezane ekonomske sankcije i zabrinutost za opskrbu energijom, a ekonomisti su posljednjih tjedana smanjivali prognoze rasta za eurozonu.

Kako se eurozona suočava sa istovremenim ekonomskim šokovima zbog rata u Ukrajini i porastom cijena hrane i energije, kao i posljedicama kineske politike „nulte stope Covid-a“, to je izazvalo zabrinutost zbog „stagflacije“ – okruženja niskog ekonomskog rasta i visoke inflacije – i eventualne recesije.

Recesija u nastajanju

„Svakako, vidimo veliku recesiju u nastajanju, ali upravo to vidimo – da je u nastajanju“, rekao je za CNBC Stefan Hartung, predsjednik Uprave njemačkog inžinjerskog i tehnološkog giganta Bosch.

„Iako je covid kriza još uvijek tu i vidite da nas snažno pogađa u Kini, ali i u drugim dijelovima svijeta, potražnja potrošača već je povećana u nekim oblastima,” ukazuje on i naglašava da će  u određenom vremenskom periodu ova potražnja i dalje biti prisutna.

“Ali u nekom trenutku to neće biti samo kriza ponude, već će postati i kriza potražnje. Onda ćemo sigurno biti u dubokoj recesiji, dodao je on.

CNBC je razgovarao i sa drugim direktorima velikih kompanija u Europi.

Slavomir Krupa, zamjenik predsjednika Uprave Societe Generale, rekao je da kompanija pažljivo prati makroekonomsku sliku i da “postoji rizik od konačnog, fundamentalnog utjecaja recesije na makroekonomiju“.

Izazovno poslovno okruženje

Ola Kallenius, predsjednik Uprave Mercedes-Benza, rekao je da situacija u Kini i rat u Ukrajini stvaraju „izazovno poslovno okruženje“ za njemačkog proizvođača luksuznih automobila na tri različita načina.

„S jedne strane, imamo stalne nestašice uglavnom povezane sa poluvodičima. Povrh toga, sada imamo i novi lockdown u Kini, našem najvećem tržištu, koja će zasigurno utjecati na nas u Kini, ali može utjecati i na lance opskrbe širom svijeta, a pored toga, naravno, rat u Ukrajini, tako da je poslovno okruženje izazovno“, objasnio je on.

Isto misli i generalni direktor Volkswagena Herbert Dies, koji je rekao da se kompanija također suočila sa „izazovnim okruženjem“ zbog Covida, nedostatka čipova i rata u Ukrajini u prvom kvartalu.

Predsjednik Uprave kompanije Maersk, Soren Skou rekao da najveća svjetska brodska kompanija također pazi na rizike od recesije, posebno u Sjedinjenim Državama, ali ne očekuje da će oni doći do izražaja do kraja 2022. ili početka 2023. godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije