Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Vrijednost dolara raste

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je sve jasnije da će američka središnja banka agresivno zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila visoku inflaciju. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0.65 posto, na 101.16 bodova, novu najvišu razinu u više od dvije godine. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio 1.6 posto, na 128.50 jena, a u jednom je trenutku dosegnuo 129.43 jena, najvišu razinu u 20 godina. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0.2 posto, na 1.0790 dolara, blizu najniže razine u dvije godine.

Vrijednost dolara posljednjih šest mjeseci izvor httpstradingeconomicscomunited statescurrency
Vrijednost dolara posljednjih šest mjeseci izvor httpstradingeconomicscomunited statescurrency

Izjava šefa američke središnje banke

Nakon dva tjedna rasta, dodatni poticaj dolaru pružio je prošloga tjedna predsjednik američke središnje banke Jerome Powell koji je kazao da će se na sjednici Feda početkom svibnja razmatrati povećanje ključnih kamatnih stopa za 0.50 postotnih bodova. Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, prikladno je da se stvari pokrenu nešto brže, kazao je Powell u raspravi o globalnom gospodarstvu na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a prenosi Hina.
Fed je na sjednici u ožujku povećao kamatne stope prvi put od 2018. godine, za 0.25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0.50 postotnih bodova. Nakon posljednjih komentara Powella i drugih čelnika Feda, sve je jasnije da će se i kasnije monetarna politika agresivno zaoštravati. Dio analitičara očekuje da će Fed za 0.50 postotnih bodova povećati kamatne stope i na sjednicama u lipnju te srpnju.

Kalkulator inflacije u SADu izvor httpswwwusinflationcalculatorcom
Kalkulator inflacije u SADu izvor httpswwwusinflationcalculatorcom

Čak i kada bi Fed povećao kamate za po 0.50 postotnih bodova tri mjeseca zaredom, kamate bi i dalje bile na donjoj granici ili ispod neutralnih razina. Čelnici Feda vjerojatno to ne bi smatrali pretjeranim zaoštravanjem jer čak i ako se kamate povećaju za toliko, monetarna politika i dalje bi bila popustljiva“, kaže Calvin Tse, direktor strateškog odjela u BNP Paribas banci.
S druge strane, japanska središnja banka još će neko vrijeme voditi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržala oporavak gospodarstva, unatoč jačanju inflacijskih pritisaka.

Tečaj jena prema dolaru zaronio na najniže razine u zadnjih 20 godina

Zbog toga je tečaj jena prema dolaru zaronio na najniže razine u posljednjih 20 godina. Američka valuta jača i prema europskoj, ali ne tako rapidno kao prema jenu. Podršku euru pružaju sve realnija očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) morati prije nego što se očekivalo početi stezati monetarnu politiku, s obzirom na to da inflacijski pritisci u eurozoni neprestano jačaju. Nedavno je sa sjednice ESB-a poručeno da će programi poticaja biti ukinuti u trećem tromjesečju, a da tek potom slijedi povećanje kamatnih stopa. No, sve je više dužnosnika ESB-a koji smatraju da bi to trebalo učiniti prije. Tako je potpredsjednik ESB-a Luis de Guindos prošloga tjedna kazao kako bi se program otkupa državnih obveznica mogao okončati u srpnju. Stoga se sada na tržištima novca procjenjuje da bi do kraja godine ESB mogao povećati kamate za 0.80 postotnih bodova. Tako je prošloga tjedna nastavljen rast vrijednosti američke valute, koja je od početka godine prema košarici valuta ojačala 5.7 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno