Financa
Digitalni poslovni portal

Ženska Mentorska Mreža – korak bliže ka ravnopravnijem položaju žena

Addiko Bank Sarajevo i Deloitte BH okupili 100 poslovnih žena u mentorskom programu

Obraćanjima inicijatorica programa, Sanele Pašić i Sabine Softić, službeno je započeo drugi ciklus vodećeg mentorskog programa za mlade poslovne žene. Osnovna namjera programa je ukazati na postojeći neravnopravan status žena u poslovnom svijetu, te kroz mentorstvo, kao jedan od značajnih faktora koji pospješuju karijerni razvoj, pozitivno utjecati na smanjenje te neravnopravnosti. 

„Prošle godine u ovo doba krenuli smo hrabro u namjeri da osposobimo generaciju budućih menadžerica koje će doprinositi razvoju ekonomije, ali i mijenjati percepciju uloge žene u poslovnom svijetu. Danas nastavljamo istu priču sa novom grupom mladih žena sretni jer je priča o mentorstvu, ali i generalno ravnopravnosti žena postala puno aktualnija tema, te da smo pokrenule i značajne pomake u praksi“, istakla je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo i jedna od utemeljivačica Ženske Mentorske Mreže.    

„Veliko interesovanje za sudjelovanje u Ženskoj Mentorskoj Mreži pokazatelj nam je da je program veoma koristan. Uspješne i perspektivne žene koje imaju snagu i potencijal da donesu pozitivnu promjenu u naše društvo su sudionice programa i iz tog razloga sam izuzetno ponosna što već drugu godinu za redom organiziramo ovu inicijativu. Drago mi je vidjeti da u cijeloj zemlji imamo veliki broj mladih žena zainteresiranih za osobno napredovanje koje su svjesne pozitivnog utjecaja Ženske Mentorske Mreže“, izjavila je Sabina Softić, direktorica Deloitte BH.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP u BiH, koji je partner ovogodišnje Ženske Mentorske Mreže, istakla je zadovoljstvo što će nova generacija djevojaka i žena dobiti podršku i poticaj da same odrede svoj životni put. „Ponosna sam što mi žene možemo pomoći jedne drugima i osobnim iskustvom pokazati da zajedno možemo ostvariti sve i promijeniti svijet na bolje. Naši ciljevi su ostvarivi, što se vidi i na primjeru Razvojnog programa Ujedinjenih nacija koji je globalno ostvario puni paritet žena i muškaraca na liderskim pozicijama“, rekla je Nedera dodajući da UNDP u BiH nastavlja predano raditi na osnaživanju djevojčica, djevojaka i žena kroz niz programa i projekata sa domaćim i stranim partnerima.

I ove godine program je okupio 100 sudionica, od čega 50 iskusnih poslovnih žena koje zauzimaju vodeće pozicije u svojoj branši, te 50 mladih poslovnih žena koje sudjelovanjem u ovom programu žele steći znanja koja će im olakšati karijerni uspon. Tijekom prvog dana edukacije sudionice programa imaju priliku saznati više informacija o ulozi žena u biznisu i značaju networkinga, greškama koje žene čine u svom karijernom razvoju, te razvojnom putu karijere.

Partner projekta je UNDP, a podršku realizaciji pružili su UNFPA, EFSE i OSCE. Medijski partner projekta je magazin Azra.  

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije