Financa
Digitalni poslovni portal

5 najboljih čaša za bijelo vino (i razlike čaša za bijelo i crno vino)

Pitate se koje čaše za bijelo vino kupiti i hoće li oblik čaše utjecati na cijelo vaše iskustvo kušanja?

Posluživanje vašeg dragocjenog vina Chardonnay ili Semillon u pravoj čaši moglo bi napraviti razliku između otkrivanja njegovog punog potencijala i pukog ispijanja.

Ovaj članak istražuje različite vrste čaša za bijelo vino koje možete kupiti.

Također ćemo vas provesti kroz anatomiju čaša za bijelo vino i zašto je odabir prave čaše toliko važan.

Zašto biste trebali odabrati pravu čašu za bijelo vino?

Dokazano je da različiti oblici čaše utječu na gustoću para etanola u vašem vinu. Upravo te pare nose aromu vina u vaš nos i odgovorne su za iznošenje njegovog ukusnog bukea okusa.

Možete nabaviti univerzalnu čašu ili višenamjensku čašu za vino kao što je Zalto Denk’art Universal Glass, kako biste uživali u svim svojim omiljenim bijelim vinima. Međutim, možda sebi oduzimate prekrasno vinsko iskustvo koje se vinari toliko trude stvoriti!

Dakle, evo vašeg osnovnog vodiča za odabir pravih čaša za bijelo vino:

Različite vrste čaša za bijelo vino

Općenito, čaše za bijelo vino dizajnirane su s manjom zdjelom (od čaše za crno vino) za očuvanje i isporuku više aroma, održavanje nižih temperatura i izražavanje ukusne kiselosti bijelog vina.

No, puna vina (hrastovi Chardonnay i Viognier) bolje je poslužiti u čaši za bijelo vino s većom zdjelom. Ova veća zdjela za bijelo vino, koju je Riedel u početku predstavio kao „Montrachet“ čašu, naglašava kremastu teksturu.

Pripremite se da otkrijete savršene čaše za bijelo vino za različite stilove bijelog vina!

1. Chardonnay čaša

Općenito, čaša za vino Chardonnay je uspravnija, ima “U” oblik i manja je od čaše za pinot crni. Otvor Chardonnay čaše je nešto veći, što ga čini savršenim oblikom čaše za mlađa bijela vina.

Chardonnay čaša

Široka zdjela ove čaše za bijelo vino pruža dovoljno prostora za prozračivanje bez gubitka koncentracije arome i održava slatkoću i kiselost nepca.

Ovaj veći otvor usmjerit će vino na strane i na vrh vašeg jezika. Ova čaša za bijelo vino pomaže vam da okusite slatkoću vina pri svakom gutljaju.

Čaša za chardonnay također je savršena za posluživanje vašeg omiljenog pinota sivog, bijelog pinota, viogniera i chenin bijelog.

2. Čaša za pjenušac i šampanjac

Čaše za pjenušac i šampanjac imaju puno uži otvor od obične čaše za vino i uspravne su. Ova čaša za vino u obliku čaše za šampanjac pomaže da se dulje “šuška” i dopušta da se mjehurići igraju na vašem jeziku.

Čaša za pjenušac

Manji otvor čaše za pjenušac omogućit će vam da već od prvog gutljaja uživate u okusu i mirisima pjenušca. Otvor će također voditi pjenušac do vrha vašeg jezika.

Oblik čaše za pjenušac također vodi arome do vrha čaše. Šira baza čaše za šampanjac pomaže vašoj čaši u ravnoteži i da se ne prevrne.

3. Vinske čaše za slatko bijelo vino

Također ćete pronaći stakleno posuđe dizajnirano posebno za slatko bijelo vino (desertno vino).

Čaše za slatko vino

To je manja čaša, koja se ponekad naziva Sherry čaša, i ima mnogo manji rub od ostalih čaša za bijelo vino. Konus na rubu također olakšava vrtlog vina bez prskanja ili prolijevanja.

Manji otvor Sherry čaše vodi desertno vino izravno u središte i stražnji dio vaših usta. Na taj način slatkoća vina neće preplaviti vaše nepce i dati će vam okus i osjećaj slatkog vina u kojem možete uživati ​​uz svaki gutljaj.

Budući da desertna vina imaju veći udio alkohola, manje porcije i malena veličina čaše čine ga savršenim za to piće nakon večere.

4. Antikne vinske čaše za vaše bijelo vino

Starinske čaše za bijelo vino izgledaju šarmantno, ali nisu dizajnirane da pojačaju aromu ili okus vina.

Izrađene su od raznih materijala, od običnog stakla do olovnog kristala. Čaše s olovnim kristalom skuplje su, ali su izvrstan način da svojoj kolekciji posuđa dodate malo osobnosti.

5. Čaše za rose vino

Kada su u pitanju čaše za vino Rose, postoje dvije vrste – one s kratkim zdjelicama i suženim rubovima te one s kratkom zdjelom i proširenom usnom.

Čaše za Rose vino

Obje ove čaše s dugim drškom rade savršeno dobro, ali trebali biste odabrati čašu s proširenom usnom ako poslužujete mlađi Rose. To će pojačati slatkoću vina. Ako planirate piti i poslužiti zreliji Rose, odlučite se za čašu sa suženim rubom.

Pogledajmo sada kako različiti dijelovi vinske čaše utječu na vaše iskustvo kušanja vina.

Anatomija čaše za bijelo vino

Čaša za vino je mnogo više od staklenog posuđa u koje možete uliti svoje omiljeno bijelo vino. Ima četiri dijela – podnožje, dršku, zdjelu i rub.

Dok baza stabilizira čašu, drška izdužuje čašu i daje ljubitelju vina mjesto za držanje čaše bez utjecaja na temperaturu vina.

Što tanji rub; snažna drška; veća zdjela – veći “bouquet”

Zdjela se nalazi na vrhu drške i najvažnija je karakteristika vinske čaše. Zdjela vinske čaše treba biti dovoljno velika da se vino udobno vrti, dok je dovoljno sužena da sačuva prekrasne arome.

Zdjele dolaze u svim oblicima i veličinama. Na primjer, čaše za bijelo vino u obliku slova “U” u kojima poslužujete svoje bijelo vino pomažu u oslobađanju arome vina i održavanju ga hladnim. Čaša za šampanjac u kojoj poslužujete pjenušac ili šampanjac pomaže u održavanju mjehurića dulje.

S druge strane, crna vina punog tijela, poput Cabernet Sauvignona, trebaju prostor za disanje i oslobađanje svoje arome. Dakle, najbolje su čaše za crno vino s većom zdjelom (kao u burgundskoj čaši) i velikom površinom.

Najgornji dio zdjele u vinskoj čaši je rub. Trebao bi biti tanak i elegantan, tako da ne ometa ili zaustavlja vino dok teče iz čaše.

Deblji naplatci mogu biti znak jeftinije čaše za vino i mogu odvratiti vinopije od cjelokupnog iskustva kušanja.

Pogledajmo dublje razliku u anatomiji čaša za bijelo i crno vino.

Razlika između čaša za crveno i bijelo vino

Odabir oblika čaše za vino trebao bi ovisiti o vrsti vina koje želite poslužiti. A razlika u oblicima leži uglavnom u strukturi zdjele i drške.

Zdjela: Čaša za bijelo vino ima manju zdjelu od čaše za crno vino. Zdjela čaše za bijelo vino također će biti manje zakrivljena i imati puno uži otvor.
Čaša za crveno vino, poput Bordeaux čaše, Burgundske čaše ili čaše za Pinot crni ima malo drugačiji oblik. Ima veću zdjelu za prozračivanje crnog vina – savršeno za cabernet sauvignon, zinfandel i merlot.

Za usporedbu, čaša za bijelo vino ima kraću zdjelu i omogućuje ljubitelju vina da vino približi nosu kako bi osjetio aromu vina.

Drška: Jedna od najznačajnijih razlika između čaša za crno i bijelo vino je duljina drške.
Čaše za bijelo vino imaju dugu dršku, omogućujući više prostora između vaše ruke i bijelog vina. Ova udaljenost sprječava vas da slučajno zagrijete čašu i utječete na temperaturu vina.

Također možete isprobati čaše za vino bez drške, koje imaju slične zdjele i rubove u usporedbi s čašama za vino s drškom. Međutim, čaša bez drške je prikladnija za crno vino jer nije osjetljivo na temperaturu.

Čaše za vino bez drške također su savršene za velike gužve jer je manja šansa da se čaša prevrne.

Jeste li spremni za kupovinu prave čaše za bijelo vino?

Prije nego što povučete svoju kreditnu karticu i kupite set čaša za bijelo vino, morate uzeti u obzir još neke stvari.

Još 3 savjeta za kupnju savršene čaše za bijelo vino

Prije nego što se izgubite usred različitih setova čaša za vino, pokušavajući birati između poklon setova Riedel Vinum i Riedel Veritas – evo nekoliko stvari koje treba razmotriti.

1. Razmislite želite li da se vaše čaše mogi prati u perilici posuđa i hoće li vaše čaše za vino stati u perilicu posuđa. Ovdje dobro dođu one čaše za vino bez drške.

2. Jeste li vi netko tko svaki dan uživa u drugom bijelom i crnom vinu? Tada bi univerzalna čaša mogla biti najbolja opcija za vas.

3. Upamtite, nije važno je li vaša čaša proizvedeno u Kini ili New Yorku. Sve dok ima pravi oblik zdjele za vaše vino – dobit ćete potpuni doživljaj vina.

Izvor: vinovest

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije