Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

5 stvari koje možete očekivati u kripto svijetu u 2023

2022. je iz brojnih razloga bila jedna od najspecifičnijih godina u kratkoj kripto povijesti. Na spektakularan smo način vidjeli kako je omiljeni heroj industrije Sam Bankman-Fried pao u nemilost. I to brzinom koja se mjerila s padom Bitcoina sa 69.000 USD na 20.000 USD.

Nasuprot uglavnom negativnoj godini u svemiru, također smo svjedočili rekordnim razinama razvoja na vrhu najpopularnijih blockchaina u industriji. Cardanov osnivač Charles Hoskinson izjavio je da se na vrhu Cardano mreže gradi više od 1300 aplikacija. Za usporedbu, prema Shayne Higdon, izvršnoj direktorici i suosnivačici Zaklade HBAR, Hederina mreža Hashgraph očekuje da će više od 80 aplikacija biti pušteno u rad u prvom tromjesečju 2023.

U najmanju ruku, ova stalna stopa razvoja čini se obećavajućom i trebala bi se nastaviti u 2023. godini, bez utjecaja drugih industrijskih varijabli. Etrepreneur donosi druge trendove koje možemo očekivati za blockchain i kripto u 2023.

1. Više volatilnosti

Vjerojatno ste iz brojnih izvora čuli da je „dotaklo dno“, signalizirajući da bismo trebali ući u jednosmjerni vrtlog prema novim najvišim vrijednostima svih vremena. Dok se svi molimo za kratka medvjeđa tržišta i duge bikovske trke, postoji nekoliko razloga zašto bi budući put do rekordnih visina mogao biti neravan.

Za početak, monetarna politika bi mogla ostati stroga jer je inflacija daleko od cilja Federalnih rezervi od 2%. Ne mora biti slučaj da inflacija mora dosegnuti 2% prije zaokreta Federalnih rezervi. Ipak, pokazatelji se moraju činiti na dobrom putu do gore spomenutog cilja prije nego što dođe do bilo kakvog značajnog popuštanja. Fed je otvoreno postavio cilj od 5% za stopu federalnih fondova — trenutno smo 50-75 bps udaljeni od te brojke. Budući da je Fed bio relativno otmjen s onim što očekivati, jedina preostala varijabla je kako ćemo stići tamo gdje kažu da idemo, a ne hoćemo li stići.

Analizirajući to do perspektive Osnova ekonomije, kada Fed povisi stope, obično vidimo pad cijena rizične imovine – Bitcoin nije iznimka. Više stope također utječu na sposobnost prosječne osobe da plati razne svakodnevne stvari, osobito one najskuplje poput smještaja ili prijevoza. Učestalo je mišljenje kako medvjeđa tržišta imaju datume isteka. Nažalost, nije tako.

2. Bitcoin ne posustaje

U vremenima prisile, ekstremna gledišta postaju mnogo redovitija. Ako već niste, vjerojatno ćete čuti opsežni dijalog o tome kako je Bitcoin odjednom izumro, kako je to prijevara ili besmislena tehnologija. To je obično simptom previše vremena provedenog pred zaslonom. Ljudi koji su prolazili agoniju gledajući kako se njihova neto vrijednost gotovo trenutačno smanjuje obično zaborave zašto su prvotno započeli svoje investicijsko putovanje. Što se toga tiče, Bitcoin je više od 400 puta proglašen mrtvim, ali mreža nije posustala ni na trenutak.

Cijena Bitcoin a posljednjih godinu dana izvor CoinDesk
Cijena Bitcoin a posljednjih godinu dana izvor CoinDesk

3. Više insolventnosti, više bankrota

Kao i kod tradicionalnih financijskih tržišta, neke tržišne sudionike ‘potraga za prinosom’ često dovodi u nevolje. Nevolje koje su ponekad nepovratne. Pozicije s polugom i grupno promišljene strategije ulaganja mogu se dobro isplatiti tijekom euforičnih tržišta bikova. Međutim, kada se plime preokrenu, one također mogu pogoršati gubitke do točke nepopravljive štete. Kripto tržišta nisu ništa drugačija.

Osim toga, daleko je vjerojatnije da će tvrtke koje se bore, ako se suoče s prijetećim neuspjehom, preuzeti pretjerane rizike kako bi pokušale preokrenuti svoju putanju. Pritisak da se izgradi profitabilan posao unutar ove industrije daleko je veći nego u tradicionalnijim sektorima. Mnogo je vjerojatnije da će neuspjeh biti povezan s pričom da je sama tehnologija problematična, nego bilo koji drugi makroekonomski čimbenik.

4. Manje preporuka slavnih osoba

Potpore slavnih idu ruku pod ruku s uspjehom poduzeća, posebno u zapadnom svijetu. Bilo da prodajete sok ili softver, globalni marketinški timovi se za promicanje svojih proizvoda oslanjaju na javne osobe. Međutim, s obzirom na nedavne aktivnosti regulatora, očekuje se da će mnoge javne osobe nevoljko pristati primati uplate za promicanje kripto projekata. Prvo se Kim Kardashian nagodila s Komisijom za vrijednosne papire (SEC) za 1,3 milijuna dolara nakon promocije EthereumMaxa. Nedugo nakon toga, svjedočili smo istrazi Stephena Curryja i skupine slavnih osoba povezanih s FTX-om.

crypto
Kriptovalute

5. Više regulatorne jasnoće

Na kraju, i najvažnije, možemo očekivati ubrzani fokus regulatornih tijela diljem svijeta na kripto regulaciju. Kako klasa imovine raste u veličini, potreba za stvaranjem sigurnih i smislenih pravila o tome kako možemo graditi i komunicirati s blockchain tehnologijom eksponencijalno raste. Dok je tržišna kapitalizacija za klasu imovine znatno manja od Appleove , razni regulatori razumiju da bi se to moglo dramatično promijeniti nakon sljedećeg porasta. Zbog toga će broj uključenih pojedinaca i ukupno bogatstvo narasti do točke u kojoj više neće moći odgađati reguliranje klase imovine. Pitanje je koliko će navodni propisi biti pravedni?

Držite se

Iako se čini da, dok koračamo u 2023., pred nama leže brojni izazovi, potrebno je naglasiti kako su medvjeđa tržišta neophodna. Održavaju nas poštenima i prisiljavaju nas da se zaljubimo u svoju imovinu zbog onoga što jest umjesto onoga što vrijedi. Kod kripta, strpljenje može biti doista unosna vrlina, pa samo nastavite…

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno