Srijeda, 1 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Svjetske burze: blagi rast zbog dobrih rezultata kompanija u Q1 – analiza

Svjetske burze su u protklom tjednu porasle zahvaljujući dobrim rezultatima kompanija koje su objavile kvarlane rezultate. Kako navode mediji u SAD najviše je oduševila Meta, odnosno krovna kompanija Facebook.

Burze u SAD

Wall Street se u proteklom tjednu zelenio. Dow Jones porastao je 0,87 posto, na 33.826 bodova. S&P 500 skočio za 0,91 posto, na 4.135 bodova. Nasdaq, tehnološka burza, na krilima dobrih rezultata tehnoloških giganata je porasla za 1,44 posto, a tjedan je završila na 12.142 boda.
U svih 11 najvažnijih sektora indeksa S&P 500 cijene dionica su porasle, a najviše u sektoru komunikacijskih usluga. Pritom je najveća dobitnica bila dionica Mete, sa skokom cijene od 12,55 posto, nakon što je ta krovna kompanija Facebooka izvijestila o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Tehnološki sektor već su prethodnih dana potaknuli snažni rezultati poslovanja divova, kao što su Microsoft, Amazon.com i Alphabet. Zarada Facebooka i drugih velikih tehnoloških kompanija ugodno je iznenadila. Modeli poslovanja tih kompanija čine se vrlo otporni na usporavanje rasta gospodarstva. Uz to, te kompanije imaju mnogo gotovine, pa pokreću programe otkupa dionica.

Mona Mahajan, analitičarka u tvrtki Edward Jones.

Od kompanija iz sastava indeksa S&P 500 koje su dosad objavile financijska izvješća, njih gotovo 80 posto ostvarilo je veći profit od očekivanog. Nakon ovih objava financijskih izvjšća vlada optimizam vezan za cijelu sezonu objave izvješća. Prema procjenama analitičara u anketi Reutersa, profit kompanija iz sastava indeksa S&P 500 burze bit će u prvom tromjesečju oko 2,5 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu.

U fokusu ulagača u proteklom tjednu je je bio podatak da je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 1,1 posto. Ovo je znatno manje od projicirranih 2 posto. Treba spomenuti da se inflacija u prvom kvartalu zadržala na višim razinama nego što su analitičari očekivali.

FED bi mogao završiti ciklus povećanja kamata

Usporavanje rasta gospodarstva nije dobra vijest zbog rizika od recesije, kao i pada prihoda i zarada kompanija. S druge strane, osnovni cilj američke središnje banke je usporavanje rasta gospodarstva jer će se tako usporiti i rast inflacije. Ukoliko uspori inflacija to znači da bi Fed uskoro mogao završiti ciklus povećanja kamata, što bi bilo pozitivno za tržište kapitala.

Premda se i dalje očekuje da će Fed na sjednici idućega tjedna povećati kamate za dodatnih 0,25 postotnih bodova, u rasponu od 5 do 5,25 posto, sve je više onih koji smatraju da bi već krajem ove godine Fed mogao početi smanjivati kamate.

Makroekonomska izvješća i dalje pokazuju miješanu sliku trendova usporavanja i ubrzavanja. Teško je reći koliko je dobra vijest uistinu dobra, i obrnuto, kada su u pitanju daljnji potezi FEDa.

Thomas Martin, portfolio manager u tvrtki Globalt.

Europske burze u blagoj letargiji

Europske burze se prošli tjedan trgovalo opreznije nego na Wall Street-u. Londonski FTSE indeks oslabio je u proteklom tjednu za 0,55 posto, na 7.831 bod. Frankfurtski je DAX pak ojačao za 0,44 posto, na 15.922 bodova. Pariški CAC je također izgubio na vrijednosti, 0,72 posto, te je tjedan završen na 7.491 bod. Paneuropski indeks Stoxx 600 bio je protekli tjedan završio u blagom minusu od 0,36 posto, te je tjedan završen na 466,64 boda.

Uzrok šarolikom uspjehu leži ponajviše s jedne strane u dobrim korporativnim profitima, ali s druge strane opreza investitora. Očekuju se nove smjernice za objavu podatka o BDP-u eurozone za prvo ovogodišnje tromjesečje. Najveći europski proizvođač kućanskih aparata Electrolux zasad je najveći dobitnik, sa skokom cijene dionice za 14 posto u proteklom tjednu. Znatnije je poskupjela i dionica Merceses Benza, za 1,58 posto, zbog boljih očekivanja poslovnih rezultata odnosno procjena za ovu godinu. U narednom tjednu se očekuje objava podatka o BDP-u eurozone u prva tri ovogodišnja mjeseca, što izaziva oprez investitora. Očekuje se da je godišnja stopa rasta BDP-a usporila s lanjskih 1,8 na 1,4 posto, a da je na tromjesečnoj razini BDP porastao za 0,2 posto.

Cijena nafte veća, ali nedovoljno

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima. Ipak i dalje ostaju na putu još jednog mjesečnog pada nakon što su razočaravajući gospodarski podaci SAD-a. Trgovce naftom brine i neizvjesnost oko daljnjeg povećanja kamatnih stopa utjecali na izglede potražnje. Cijena barela na londonskom je tržištu prema ugovorima za isporuke u lipnju u odnosu na prethodno zatvaranje u jutarnjoj trgovini porasla 42 centa, na 78,79 dolara, dok je za isporuke u srpnju kojima se aktivnije trgovalo ostala nepromijenjena. Cijena na tom tržištu je na putu četvrtog mjesečnog pada zaredom, prenosi HRT.

Investitore brine da bi potencijalna povećanja kamatnih stopa središnjih banaka kojima se bore protiv inflacije mogla usporiti gospodarski rast i smanjiti potražnju za energijom u SAD-u, Britaniji i Europskoj uniji. Sljedeći sastanak američke središnje banke Feda održat će se od 2. do 3. svibnja.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno