Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Roblox dolazi na PlayStation

Roblox, popularna platforma za dječje igrice, najavila je planove za pokretanje na Sonyjevim PlayStation konzolama.

Roblox ima više od 60 milijuna igrača dnevno, ali se našao na meti kritika zbog zabrinutosti zbog lošeg moderiranja njegovog sadržaja. Ostale najave uključuju novi način izrade likova, komunikacijski alat pod nazivom Roblox Connect i potpuno izdanje na Metinoj VR platformi Quest. Bit će dostupan na PlayStationu 4 i PS5 u listopadu 2023.

Prethodno je bio dostupan samo za igranje na računalima i mobilnim uređajima te na Microsoftovoj Xbox One konzoli. To je veliki pomak jer Robloxa učvršćuje svoju poziciju jedne od najpopularnijih platformi za igranje na svijetu.

Nejasno je koliko je točno platforma popularna, iako je 2020. Roblox rekao da dvije trećine sve američke djece u dobi od devet do 12 godina koriste platformu. I istraživanje Statista na 400.000 britanske djece iste godine otkrilo je da je Roblox nevjerojatno popularniji od svog najbližeg rivala. 67% djece reklo je da ga je igralo, za razliku od samo 23% koji su rekli da su igrali Minecraft.

Njegova popularnost proizlazi iz naglaska na stvaranju. Umjesto da bude tradicionalna igra, dopušta igračima da u njoj izrađuju vlastite igre. Zapravo, Roblox igrače naziva programerima.

Ovi programeri, koji su često djeca, mogu stvarati igre i čak potencijalno od drugih igrača zaraditi valutu, poznatu kao Robux. Često je hvaljen jer omogućuje mladima da se bave dizajnom igara i budu kreativni. Ali ta ista sloboda i popularnost također su uzrokovale da bude pod lupom. Godine 2022. NSPCC i Childline izjavili su za BBC da se od pandemije broj djece koja zovu njihovu liniju za pomoć zbog zabrinutosti zbog Robloxa upeterostručio.

Novi početak na PlayStationu

Lansiranje je najavljeno na Robloxovoj godišnjoj konferenciji za programere. Rekli su također da je otvorena beta verzija objavljena na Meta Questu ranije ove godine bila dobro prihvaćena.

Beta verzija – gdje je nedovršena verzija igre bila dostupna igračima s Quest 2 ili Quest Pro slušalicama – imala je više od milijun preuzimanja u prvih pet dana. A tvrtka je rekla da će potpuno lansiranje na Questu pustiti kasnije ovog mjeseca.

Ali PlayStation verzija, iako često tražena, ostala je neobjavljena do sada. Točni detalji o lansiranju bili su rijetki. Roblox je rekao da će igrači na prethodnoj i sadašnjoj generaciji PlayStation konzola moći “pristupiti cijelom katalogu Roblox iskustava”.

Roblox je također najavio Connect. Taj će sustav omogućiti ljudima da nazovu ljude u igrici koristeći njihova prava imena, govor tijela i izraze lica. Usmjerivši kameru na lice, Roblox će prenijeti njihove izraze lica iz stvarnog svijeta na njihov lik u igri.

Verzija ove tehnologije za snimanje pokreta prvi put je postala dostupna u kolovozu. Ali Roblox Connect je prvi pokušaj tvrtke da upari tehnologiju s pozivanjem prijatelja.

U postu na blogu koji objašnjava tehnologiju snimanja pokreta, Roblox je rekao da je dostupna igračima od 13 i više godina.

Igrači će Robloxu za početak morati dati pristanak za korištenje njihove kamere ako žele da se može koristiti. A tvrtka je u obavijesti o privatnosti rekla da ne snima niti pohranjuje podatke snimljene kamerom igrača, pojašnjavajući da “video s vaše kamere nikada ne napušta vaš uređaj”.

Nije jasno u kojim zemljama će Roblox Connect biti lansiran, a tvrtka kaže da će više detalja o tome biti objavljeno u bliskoj budućnosti.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno