Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

JPMorgan: Rastuće kamatne stope snažno su povećale dobit u trećem kvartalu

Najveća američka banka JPMorgan objavila je tromjesečne poslovne rezultate koji su bili malo iznad tržišnih očekivanja, zahvaljujući višim kamatnim stopama Feda i preuzimanju posrnule First Republic Bank.

Prihodi u trećem tromjesečju skočili su 21,9 posto na 39,87 milijardi dolara. I time nadmašili konsenzusne procjene od 39,40 milijardi dolara, piše Momentum, prenosi seebiz.

Zarada po dionici (EPS) skočila je 39 posto na 4,33 dolara i bila je iznad očekivanja od 3,94 dolara. Odnosno neto dobit je skočila na 35 posto i to na 13,2 milijarde dolara.

Rast profitabilnosti najvećim je dijelom posljedica rasta neto prihoda od kamata. To se desilo nakon što je Fed nastavio intenzivan ciklus povećanja kamatnih stopa tijekom godine. Neto prihod od kamata skočio je 30 posto na 22,9 milijardi dolara, dok je ovo povećanje bez učinka imovine First Republic Bank iznosilo 21 posto.

Uspješno treće tromjesečje omogućilo je upravi banke da ponovno poveća prognozu u pogledu očekivanog neto prihoda od kamata u 2023. godini sa 87 na 89 milijardi dolara. Banka očekuje da će se oba čimbenika koji su omogućili iznimno dobar rezultat, neto prihod od kamata i rashodi po kreditima, “s vremenom normalizirati”.

Tvrtka ove godine očekuje rekordan iznos neto prihoda od kamata

Unatoč tom rastu, uprava banke ostala je vrlo oprezna s obzirom na nekoliko geopolitičkih rizika. Uključujući rat u Ukrajini i sukob u Izraelu. “Ovo je možda najopasnije vrijeme u svijetu u posljednjih nekoliko desetljeća”, navela je uprava banke. Među problemima su istaknuti visoki deficit i opća razina zaduženosti SAD-a, visoka inflacija i snažno tržište rada koje vodi pritisak za rast plaća.

Banka JPMorgan je izvijestila o smanjenju troškova kreditnih gubitaka za 10 posto na 1,4 milijarde dolara. To uključuje neto otpise od 1,5 milijardi dolara i smanjena rezerviranja od 113 milijuna dolara. Otpisi, koji su porasli za 770 milijuna dolara, većinom se odnose na kreditne kartice.

Prosječni krediti porasli su za 17 posto. Prosječni depoziti smanjeni za četiri posto, pri čemu su pasivne kamate porasle s 2,24 na 2,53 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno