Europska unija objavila je prošlog tjedna plan investiranja 50 milijuna eura sljedeće godine kako bi pomogla startupima i malim poduzećima u proširivanju proizvodnje alternativnih proteina. Korištenjem metoda poput precizne fermentacije.
Ova investicija, ostvarena kroz Europsko vijeće za inovacije (EIC) Radni program za 2024. godinu – unutar glavnog programa EU-a, Horizon Europe – ima za cilj “unaprijediti održivost, učinkovitost i otpornost europskog lanca opskrbe hranom”.
Precizna fermentacija koristi organizme poput kvasca za proizvodnju životinjskih proteina – poput whey i casein proteina – i drugih sastojaka koji pružaju poznati okus i teksturu hrane poput sira, mesa i jaja, a sve bez upotrebe životinja u samoj proizvodnji.
Financiranje, koje dolazi kroz EIC-ov Accelerator Challenge, ima za cilj podržati razvoj “izvodljivih alternativa koje dopunjuju poljoprivredu”. Proizvodi hranu bogatu proteinima i drugim hranjivim tvarima, prenosi PoslovniPuls.
Izvrsno je što je EIC prepoznao potencijal precizne fermentacije kao prekretničkog faktora u hranjenju rastuće populacije Europe, poboljšavajući javno zdravlje i smanjujući našu ovisnost o uvozu. Također je vrlo dobrodošlo što ovo financiranje ima za cilj razvijati nove načine proširivanja proizvodnje – suočavajući se s nedostatkom infrastrukture u Europi – te proučavanje drugih ključnih područja poput prihvaćanja potrošača, regulatornog odobrenja i podrške ulasku ovih namirnica na europsko tržište.
Acacia Smith, viša upraviteljica politika u Good Food Institute Europe
Ovog mjeseca, Ujedinjeno Kraljevstvo također je predstavilo Nacionalnu viziju za inženjersku biologiju, plan vrijedan 2 milijarde funti. Time žele ubrzati biotehnološke inovacije. Uključujući hranu dobivenu iz stanica i fermentiranu hranu. I to kao dio trajne posvećenosti globalnom smanjenju utjecaja emisija ugljika iz hrane.