Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Padaju cijene nekretnina u Njemačkoj

Najamnine u Njemačkoj rastu zbog nedostatka stanova zbog visokih troškova izgradnje i zaduživanja. Posljedica je obustava gradnje zbog smanjene potražnje. Okolnosti su uticale na smanjenje cijene kvadrata, navodi se u izvešću udruženja banaka.

U prvom kvartalu stambene nekretnine u Njemačkoj bile su jeftinije za 4,3 posto u usporedbi s istim periodom prošle godine. Analiziralo je trenutnu situaciju na tržištu nekretnina udruženje njemačkih banaka Pfandbrief.

Cijene zakupa novih stanova porasle su za 5,6 posto. Trend rasta zakupnine se neće uskoro smanjivati, ocjenjuje udruženje.

„Tržište najma stanova je pod ogromnim pritiskom. Potražnja uveliko nadmašuje ponudu“, rekao je izvršni direktor vdp-a Jens Tolckmitt.

Troškovi izgradnje značajno su porasli posljednju godinu dana zbog viših kamatnih stopa na kredite i znatno viših troškova rada i cijena građevinskog materijala. U takvim uvjetima opao je broj građevinskih dozvola i oslabila potražnja. Ovo je rezultiralo nižim cijenama stanova, smatra ministar financija. Prema podacima udruženja banaka, cijene nekretnina najviše su pale u Munchenu, za 5,3 posto.

Istovremeno, pad građevinske aktivnosti produbljuje nedostatak stanova. Podižući dalji rast zakupnine, koji bi se mogao nastaviti još neko vrijeme.

U udruženju procjenjuju da bi cijene stambenih nekretnina trebale se staibilizirati u određenom vremenskom periodu. Komercijalne nekretnine se suočavaju sa ozbiljnom krizom (poslovne zgrade i tržni centri).
Cijene u tom segmentu pale su za skoro 10 posto na godišnjem nivou. “Dno“ se još ne nadzire, kaže prvi čovjek udruženja. Proračuni su zasnovani na podacima o poslovanju više od 700 banaka aktivnih u financiranju nekretnina. Ne na ponudama za kupovinu i iznajmljivanje koje služe kao osnova Zavodu za statistiku, napominju u vdp-u, prenosi Poslovni dnevnik.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno