Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Gazprom godinama daleko od prijeratnog izvoza plina

Gazprom vjerojatno neće uspjeti povratiti prodaju plina izgubljenu zbog prekida opskrbe Europe plinom uslijed rata u Ukrajini. Barem u narednih deset godina, prema izvještaju naručenom za lidere ruske energetske grupe.

Izvoz ruske kompanije u Europu će prosječno iznositi 50 do 75 milijardi kubnih metara godišnje do 2035. godine. Što je oko trećine predratnog nivoa, navodi se u istraživanju, prenosi Biznis.

U Gazpromu se nadaju da će novi plinovod prema Kini pomoći da se nadoknade izgubljeni europski izvozni volumeni. Njegov kapacitet će biti oko 50 milijardi kubnih metara godišnje. A cijene u Aziji su mnogo niže nego u Europi, navodi se u izvještaju. Dok dogovor o njegovoj izgradnji još nije postignut.

„Glavne posljedice sankcija za Gazprom i energetsku industriju su smanjenje izvoza, koji će biti vraćen na nivo iz 2020. godine najranije 2035. godine,“ navode autori dokumenta.

Izvještaj sadrži 151 stranicu, a napisan je krajem prošle godine po narudžbi uprave kompanije. Predstavlja svjedočenje o tome kako su zapadne sankcije uvedene kao odgovor na rat u Ukrajini oštetile Gazprom i širi ruski energetski sektor.

Izvještaj naglašava kako su sankcije odvojile rusku energetsku industriju od ključnih tehnologija kao što su turbine koje pomažu u premještanju plina kroz plinovod. Problem su, kako se navodi, i rezervni dijelovi i stručnost potrebna za popravljanje kvarova na plinovodima.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno