Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Turska vratila pristup Instagramu nakon 9 dana blokade

Turska je u subotu priopćila da je obnovila pristup platformi društvenih medija Instagram. I to nakon što je kompanija pristala surađivati ​​s vlastima kako bi odgovorila na zabrinutosti vlade.

Turska je 2. kolovoza blokirala pristup platformi društvenih medija zbog nepoštivanja “zakona i pravila” zemlje i osjetljivosti javnosti.

Visoki turski dužnosnik optužio je Instagram da blokira objave sućuti zbog atentata na Ismaila Haniyeha, vođu palestinske militantne skupine Hamas.

Turska je osudila izraelske napade na Gazu, pozvala na trenutni prekid vatre i kritizirala ono što naziva bezuvjetnom potporom Zapada Izraelu.

Devetodnevna zabrana izazvala je prosvjede korisnika i malih poduzeća koji do svojih kupaca dolaze putem ove platforme, piše CNBC.

Turska je na petom mjestu u svijetu po korištenju Instagrama. Imaju više od 57 milijuna korisnika. Odmah su nakon Indije, Sjedinjenih Država, Brazila i Indonezije, prema podatkovnoj platformi Statista.

“Kao rezultat naših pregovora s dužnosnicima Instagrama, ukinut ćemo blokadu pristupa. Nakon što su obećali da će raditi zajedno kako bi ispunili naše zahtjeve u vezi s kataloškim zločinima i cenzurom nametnutom korisnicima.” Rekao je to ministar prometa i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu u objavite na X.

Kataloški zločini u turskom zakonu uključuju djela poput ubojstva, seksualnog napada, trgovine drogom, zlostavljanja i mučenja.

“Postignuti su značajni pomaci u povećanju sigurnosti u digitalnom okruženju u Turskoj, usklađenosti sa zakonima, zaštiti prava korisnika i razvoju pravednog mehanizma inspekcije”, rekao je Uraloglu.

Roditelj Instagrama Meta pristao je poštivati ​​turske zakone. Te osigurati učinkovito uklanjanje objava i sadržaja ako nose elemente određenih zločina ili “terorističke propagande”, rekao je Uraloglu.

“Metrika uživo pokazuje da se Instagram vraća u rad svim glavnim turskim internetskim pružateljima nakon nacionalnog ograničenja koje je trajalo devet dana. Ovo je najduža zabrana značajne platforme društvenih medija u zemlji u posljednjih nekoliko godina,” rekao je internetski monitor NetBlocks.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno