Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Vrijednost rublja se konstantno smanjuje

Upad ukrajinske vojske na teritoriju Rusije negativno se odrazio na vrijednost rublja. Ruska valuta izgubila je oko četiri posto svoje vrijednosti prema dolaru od kraja prošlog tjedna. Trenutno se trguje po tečaju od 90,6 rubalja za američki dolar, što je najniži nivo od kraja svibnja.

Trgovanje dolarom i eurom na Moskovskoj burzi obustavljeno je 13. lipnja zbog sankcija. Zbog toga su najpogodniji pokazatelji za praćenje promjena tečaja (uključujući i za vanburzansko tržište) kotacije jednodnevnih futures ugovora sa automatskim produženjem na tečaj „američki dolar – ruska rublja“ i sličnog ugovora na tečaj „euro – ruska rublja“, prenosi ruski Profinance.

Rusija, u uvjetima izolacije od svjetskog financijskog sustava, suočava se sa višestrukim tečajevima, vanjskim, unutrašnjim i drugim. Na ovo su eksperti upozoravali u prvim danima kada su zapadne zemlje počele da uvode značajne sankcije protiv Rusije.

Zbog toga je trenutna razlika između spot tečaja u Rusiji i tečaja na Forex tržištu veća od pet rubalja. Prvi je jači od drugog. Arbitražne operacije su nemoguće. Kretanje kapitala je praktično zabranjeno, a vanjsko-trgovinske konverzijske operacije su strogo kontrolirane. Otuda dolazi do ovakvih razlika u kotacijama.

Ukrajinske snage probile su prošli tjedan rusku granicu i ušle u regiju Kursk. Tamo se već danima vode žestoke borbe. Vojni analitičari navode su u ukrajinski napad uključene četiri brigade. Imaju potporu artiljerije, protuzračne obrane i elektronskog ratovanja. Sve ovo je rezultiralo neočekivano brzim napredovanjem na terenu, prenosi Biznis.rs.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno