Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

AMD novom akvizicijom nastavlja izazivati Nvidiju

Advanced Micro Devices Inc. (AMD) pristao je kupiti proizvođača poslužitelja ZT Systems u gotovinskoj i dioničkoj transakciji procijenjenoj na 4,9 milijardi dolara. Dodali su tako tehnologiju podatkovnog centra koja će ojačati njihove napore da izazovu Nvidia Corp.

ZT Systems, sa sjedištem u Secaucusu, New Jersey, postat će dio AMD-ove Data Center Solutions Business Group, prema priopćenju objavljenom u ponedjeljak. AMD će zadržati poslovni dizajn i korisničke timove i nastojati prodati proizvodni odjel. Cijena ugovora uključuje uvjetno plaćanje od 400 milijuna dolara na temelju određenih prekretnica.

AMD je u ponedjeljak porastao 1,6% u New Yorku na 150,94 USD, prenosi Seebiz. Transakcija se sastoji od 75% gotovine i 25% običnih dionica u AMD-u.

ZT u bliskom vlasništvu ima veliko iskustvo u izradi poslužiteljskih računala za vlasnike velikih podatkovnih centara — onu vrstu kupaca koji ulažu milijarde dolara u nove mogućnosti umjetne inteligencije.

“AI je najtransformativnija tehnologija u posljednjih 50 godina i naš strateški prioritet broj 1”, izjavila je glavna izvršna direktorica AMD-a Lisa Su u razgovoru s investitorima u ponedjeljak, dodajući da će preuzimanje ZT-a omogućiti najvećim klijentima tvrtke da brže implementirati AMD-ovu AI infrastrukturu. Inženjeri ZT-a “razumiju izazove projektiranja i upravljanja sustavima visokih performansi i velike gustoće u velikoj mjeri”, rekla je.

Tvrtka se usmjerila na Nvidiju, vodećeg lidera na tržištu opreme za podatkovne centre potrebne za podršku AI računalstvu. AMD dodaje softverske i hardverske mogućnosti koje će bolje odgovarati širini Nvidijine ponude i ubrzati prihvaćanje njezinih čipova.

AMD je drugi najveći dobavljač grafičkih procesora koji su postali tako vitalni za razvoj AI softvera. I potrošio je više od milijardu dolara u posljednjih 12 mjeseci kako bi proširio svoj doseg na tom tržištu. U srpnju je tvrtka pristala kupiti Silo AI za 665 milijuna dolara kako bi dodala proizvođača modela umjetne inteligencije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno