Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Španjolcima maslinovo ulje postalo previše skupo

Iako je Španjolska najveći proizvođač maslinovog ulja na svijetu, rast cijena ove namirnice na tron je u španjolskim kuhinjama vratio jeftinije suncokretovo ulje.

Inače, Španjolci su u prvom polugodištu ove godine kupili 107 milijuna litara svih vrsta maslinovog ulja i 179 milijuna litara suncokretovog ulja. Velika je promjena, jer je do ove godine maslinovo ulje bilo daleko najpopularnije među španjolskim kupcima.

Još 2023. godine, prema podacima španjolskog ministarstva poljoprivrede, maslinovo ulje imalo je 62 posto udjela u količini prodanih jestivih ulja. Dok je suncokretovo ulje činilo gotovo 34 posto.

“Jasno je da potrošnja maslinovog ulja u Španjolskoj opada”, rekao je glasnogovornik Anierac Primitivo Fernandez.

“Ima kućanstava koja su prije kupovala samo maslinovo ulje, a sada prvi put kupuju i suncokretovo”, pojasnio je.

Količinski je prodaja maslinovog ulja pala za 18 posto u odnosu na prvo polugodište 2023. godine, priopćio je Anierac. Dok je, s druge strane, prodaja suncokretovog ulja lani porasla za 25 posto.

Litra suncokretovog ulja lani je u prosjeku koštala 1,86 eura po litri. Skuplje su vrste maslinovog ulja koštale više od šest eura po litri. Što je 50 posto više nego 2022. godine, pokazuju službeni podac, a prenosi Seebiz.

Vremenski (ne)uvjeti

Španjolska inače opskrbljuje oko 40 posto svjetskog maslinovog ulja, ali proljetni toplinski valovi i dugotrajna suša u posljednje dvije godine desetkovali su urod. Zbog čega su se cijene maslinovog ulja udvostručile na rekordne razine.

Visoke cijene gurnule su glavni sastojak mediteranske prehrane izvan dohvata siromašnih kućanstava u Španjolskoj, koja prelaze na jeftinije suncokretovo ulje, prema nalazima izvješća Ministarstva poljoprivrede o trendovima potrošnje hrane u 2023. Kao rezultat toga, Krajem prošle godine maslinovo ulje uglavnom je konzumirala srednja i viša srednja klasa kućanstava, stoji u izvješću.

Lani su se boce ekstra djevičanskog maslinovog ulja od jedne litre u nekim trgovačkim lancima prodavale i po cijeni od 14,5 eura. Što ih svrstava u kategoriju proizvoda opremljenih zaštitnim štitnicima.

U lipnju je španjolska vlada smanjila porez na dodanu vrijednost na maslinovo ulje kako bi ga ponovno učinila pristupačnijim, iako su cijene ove godine već blago pale.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno