Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

ChatGPT stigao u Volkswagen

ChatGPT je sada integriran u Volkswagenove automobile zahvaljujući partnerstvu s OpenAI-jem, što je unaprijedilo funkcionalnost glasovnog asistenta. Ova nadogradnja, predstavljena na CES-u, čini asistent razgovornijim i dostupna je u najnovijim Jetta modelima i električnim vozilima.

ChatGPT donosi nadogradnju VW-ovom infotainment sustavu, ali ne predstavlja njegovu potpunu rekonstrukciju. Ova poboljšanja oslanjaju se na dugogodišnjeg partnera VW-a za glasovnu umjetnu inteligenciju, Cerence. Novi sustav nadmašuje uobičajene funkcije poput navigacije i kontrole klime. Tako omogućuje vozačima pristup raznovrsnim uslugama, od lokalnih preporuka do interaktivnih kvizova, zahvaljujući OpenAI-jevom sustavu.

Volkswagenov unaprijeđeni glasovni asistent pruža intuitivnije korisničko iskustvo. Aktivira se govornim komandama kao što su “Hello IDA” ili “Hello Volkswagen”. Komande ovise o modelu vozila, omogućujući vozačima i putnicima opušteniju interakciju s automobilom. Ako Ida ne može zadovoljiti upit, sustav se povezuje s cloudom, gdje Cerence Chat Pro preuzima obradu zahtjeva. Ovaj oblačni sustav koristi razne baze podataka i izvore, uključujući ChatGPT, kako bi pružio precizne odgovore na korisničke upite.

Stefan Ortmanns, CEO Cerence-a, izjavio je: “Zadovoljstvo nam je što surađujemo s Volkswagen grupom kako bismo vozačima omogućili pristup generativnoj umjetnoj inteligenciji u pokretu.” Dodao je da nove mogućnosti čine IDA asistenta informiranijim, funkcionalnijim i korisnijim za sigurniju i ugodniju vožnju.

Privatnost podataka

Jedan od ključnih aspekata je kako glasovni asistent upravlja privatnošću podataka. Volkswagen je istaknuo da umjetna inteligencija nema pristup osjetljivim informacijama vozila, te da se svi podaci brišu odmah nakon korištenja. Od 2025. godine, većina VW modela će imati besplatnu probnu verziju. Ostali će zahtijevati pretplatu na VW Plus Speech s AI. Kako se ChatGPT bude sve više integrirao, moguće su promjene u dostupnosti ove usluge.

Iako su glasovni asistenti već uobičajeni u modernim vozilima, Volkswagen doživljava ChatGPT kao značajnu nadogradnju. Ova naprednija tehnologija od tradicionalnih glasovnih asistenata može privući korisnike koji traže prirodne razgovore s umjetnom inteligencijom tijekom vožnje. Dok konkurencija testira ChatGPT, Volkswagenova rana primjena može im osigurati prednost u privlačenju novih kupaca, prenosi Poslovni Plus.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno