Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

UBS banka treba vremena za prilagodbu rezervi kapitala

UBS banka će dobiti vremena da izgradi potrebne rezerve kapitala kako bi se zaštitila od financijskih poteškoća. Rekao je to predsjednik Švicarske nacionalne banke (SNB), Thomas Jordan.

Jordan je za novine Neue Zuercher Zeitung rekao da su potrebna poboljšanja nakon prošlogodišnjeg kraha Credit Suisse. I to kako bi se švicarskim bankama u problemima omogućilo likvidiranje ili restrukturiranje bez sloma financijskog sustava zemlje. Što također uključuje i prilagodbe na strani kapitala

“Uvjeren sam da su dobri kapitalni zahtjevi prednost za međunarodno aktivnu banku. Važan dio paketa je jačanje režima kapitala za matično društvo”, rekao je Jordan u svom posljednjem intervjuu prije nego što krajem rujna odstupiti iz središnje banke, podsjeća Reuters.

No, UBS banka je već signalizirala veliku zabrinutost zbog planova švicarske vlade da od nje zahtijeva dodatni kapital.

Banka čeka razjašnjenje vladinih planova, ali će možda trebati pronaći između 15 i 25 milijardi dolara dodatnog kapitala kako bi ispunila nove zahtjeve osmišljene kako bi zaštitila Švicarsku od ponavljanja kolapsa Credit Suisse.

Tri izmjene za financijsko restrukturiranje

Guverner SNB-a je rekao da će UBS banci biti dano vremena za izgradnju relevantnog kapitala, prenosi portal Financije.

“Također neće biti slučaj da će UBS preko noći morati zadržati dodatni dionički kapital. Dalo bi se dovoljno vremena za prilagodbe”, rekao je Jordan.

On je i predložio tri izmjene kako bi se osiguralo financiranje restrukturiranja ili likvidacije banke u velikim problemima.

To bi uključivalo točnu procjenu kapitala i mjere kojima se osigurava da se konvertibilni kapital može legalno pretvoriti bez ikakvih problema.

„Potrebna je i adekvatna raspodjela kapitala između matice i društava kćeri, kako bi se u kriznim situacijama odluke mogle donositi na razini grupe, a da ne izazovu probleme u matici. Sve su to bili problemi koji su postali očiti tijekom krize Credit Suissea“, rekao je guverner Jordan.

Naglasio je da je sadašnji izazov odabrati cjelokupni paket korektivnih mjera, koji ublažava rizike koji su izašli na vidjelo i omogućuje UBS-u da uspješno posluje.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno