Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Još napredniji ChatGPT bit će predstavljen do kraja godine

Euforične najave za sljedeći OpenAI model umjetne inteligencije izazvale su veliko nestrpljenje, uz spekulacije o njegovim karakteristikama i mogućnostima. Očekuje se da će ChatGPT 5 biti predstavljen krajem 2024. godine. Trebao bi donijeti značajan napredak u umjetnoj inteligenciji, piše IT portal Benchmark.

Kako navode, pretpostavlja se da će ovaj model vratiti svjetlo pažnje na OpenAI. I to nakon visokobudžetnih izdanja poput Grok 2 modela, čiji je vlasnik Muskova kompanija x.AI, kao i Llama 3.1 Meta konkurencije.

U ovoj godini, OpenAI je pojačao interes za ChatGPT 5 kroz impresivne kreacije modela za pretvaranje teksta u video pod nazivom Sora. Zatim je ponudio nove mogućnosti generiranja glasa putem GPT-4o. Kao i zagonetne tragove o modelu poznatom kao Strawberry, prenosi Biznis.

ChatGPT-5 je najnovija verzija ChatGPT-a – velikog jezičnog modela (LLM) koji je pokrenuo revoluciju u oblasti umjetne inteligencije kada je lansiran u studenom 2022. godine. Novi model obećava unaprijeđenje sposobnosti GPT-4 prethodnika, u vidu naprednije i personaliziranije komunikacije među ljudima i strojevima.

Spekulira se da će OpenAI projekt pod nazivom Strawberry igrati ključnu ulogu u omogućavanju GPT-5. Sa sposobnošću autonomnog pretraživanja interneta i obavljanja složenijih istraživanja.

ChatGPT 5 će vjerojatno donijeti više od 1,5 trilijuna parametara, čime će nadmašiti svog prethodnika i omogućiti bolje razumijevanje, prirodnije razgovore, kao i autonomno izvršavanje zadataka. Očekuje se da će biti multimodalan. Što znači da će moći da obrađuje tekst, slike, video snimke i druge tipove podataka.

Također, postoji mogućnost da će moći generirati glasove pomoću uzorka od samo 15 sekundi glasa govornika.

Značajno poboljšanje

Razlika između ChatGPT 4 i 5 ogledat će se u većoj složenosti, boljoj integraciji s alatima poput Dall-E 3 i naprednijim funkcijama pretraživanja.

ChatGPT 5 će donijeti i značajno poboljšanje u razumijevanju i rješavanju složenih zadataka, postavljajući novi standard u obrazovnim, poslovnim i tehničkim okruženjima. Model će vjerojatno biti još uspješniji u profesionalnim i akademskim testovima u odnosu na GPT-4.

Jedna od najvećih prednosti bit će autonomni AI agenti. Ovi agenti, koji će biti sastavni dio ChatGPT 5, bit će sposobni obavljati svakodnevne zadatke, poput zakazivanja sastanaka, upravljanja elektronskom poštom ili čak online kupovine, i sve to bez nadzora ljudi.

Ovo ne znači samo rukovanje rutinskim zadacima, već i unaprijeđenje u složenim procesima donošenja odluka. Time će se umjetna inteligencija još više uključiti u oblasti poput korisničke podrške, zdravstvene zaštite i obrazovanja. Očekuje se da će ove promjene omogućiti pružanje personaliziranih usluga koje će uzimati u obzir kontekst i potrebe korisnika.

Ovaj napredak ne znači samo zadržavanje veće količine informacija ili mogućnost obrade dužih unosa, već i dalje usavršavanje sposobnosti AI rezoniranja, čime će postati još pouzdanija i svestranija u stvarnim aplikacijama.

Spekulira se da će izlazak ChatGPT 5 potaknuti OpenAI da besplatno pusti trenutne ChatGPT 4 premium funkcije za javnost. Dok bi Pro modeli ChatGPT 5 korisnicima mogli pružiti dodatne mogućnosti koje nadmašuju besplatnu verziju ChatGPT 5.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno