Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

BlackRock i Microsoft udružuju snage za izgradnju globalnih podatkovnih centara

BlackRock i Microsoft udružuju se u velikom projektu za izgradnju podatkovnih centara i energetske infrastrukture. To će podržati tehnologiju umjetne inteligencije.

BlackRock i Microsoft, uz podršku MGX-a iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, planiraju prikupiti 30 milijardi dolara privatnog kapitala. Ova sredstva bit će dio ukupnog ulaganja od 100 milijardi dolara, prema službenoj objavi koju prenosi Poslovni Plus.

Larry Fink, izvršni direktor BlackRocka, istaknuo je da globalna potreba za podatkovnim centrima iznosi bilijune dolara.

Ulaganja u infrastrukturu, uključujući energetske projekte, bit će prvenstveno usmjerena na SAD. Dio sredstava bit će dodijeljen američkim partnerima. Fink je dodao da plan uključuje privlačenje dodatnih ulagača, uključujući mirovinske fondove i osiguravajuće kuće, koji su zainteresirani za dugoročna infrastrukturna ulaganja.

“Ne smatramo da će prikupljanje novca biti teško,” rekao je o procesu. Brad Smith iz Microsofta naglasio je da je ulaganje velika prilika i da je potreba za njom još veća. “AI će biti ključna tehnologija koja će potaknuti rast u svim sektorima, u SAD-u i širom svijeta,” dodao je Smith.

Proizvođači energije u SAD-u natječu se kako bi zadovoljili rastuću potražnju za energijom u podatkovnim centrima za AI. Bloomberg procjenjuje da će potrošnja električne energije u tim centrima porasti do 10 puta do 2030. godine.

Da bi odgovorile na povećanu potražnju, energetske tvrtke odgađaju zatvaranje ugljenih i plinskih elektrana te grade nove plinske i proširuju kapacitete čiste energije. Konkurencija za električnu energiju produžila je vrijeme priključivanja novih podatkovnih centara na mrežu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno