Petak, 27 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Udio rublje u izvoznim plaćanjima porastao na 39 posto

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se udio rublje u izvoznim plaćanjima povećao na 39 posto. Uvećao se skoro tri puta od 2021. do 2023. godine.

On je na sastanku Državnog savjeta Rusije u Moskvi rekao da je udio plaćanja za izvoz u takozvanim „toksičnim zapadnim valutama“ u međuvremenu prepolovljen, i to tokom prošle godine.

Putin je istaknuo da problemi s plaćanjem ostaju ključno pitanje za izvoz. Sankcije Zapada ometaju plaćanja za izvoz, ali i uvoz, prenosi Biznis.

„Nastavljamo raditi u ovoj oblasti, zajedno s našim inozemnim kolegama, planiramo šire koristiti nacionalne valute, vršiti obračune kroz klirinške platne sustave, platforme“, rekao je on.

Predsjednik je naglasio da je iskustvo Rusije potaknulo druge zemlje da razmišljaju o stvaranju alternativnih sustava plaćanja. Sada se „širom svijeta razrađuju pitanja stvaranja takozvane nadnacionalne platne infrastrukture“.

Moskva očekuje da će razvoj transportne rute sjever-jug olakšati mnoge stvari, dodao je on.

On je rekao da čak i u „prijateljskim“ zemljama ruske kompanije imaju problema s pronalaženjem kupaca, organiziranjem poslovnih pregovora, dobivanjem marketinških informacija, zaštitom prava investitora. Pozvao je vladu da se pozabavi svim navedenim i povezanim pitanjima.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno