Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Nobelova nagrada za medicinu pripala Amerikancima Ambros i Ruvkun

Amerikanci Victor Ambros i Gary Ruvkun ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju. Objavilo je Nobelovo povjerenstvo Instituta Karolinska u Stockholmu.

Dvojica laureata nagrađena su “za otkriće mikroRNK i njezine uloge u posttranskripcijskoj regulaciji gena” do kojega su došli 1993. u laboratoriju.

“Victora Ambrosa i Garyja Ruvku- na zanimalo je kako se razvijaju različite vrste stanica. Otkrili su mikroRNK, novu klasu sićušnih RNK molekula koje igraju ključnu ulogu u regulaciji gena. Njihovo revolucionarno otkriće otkrilo je potpuno novi princip regulacije gena koji se pokazao esencijalnim za organizme, uključujući ljude”, navodi se u priopćenju Nobelova povjerenstva.

Zadnjih godina se pokazalo da je mikroRNK uključena u nastanak niza oboljenja uključujući zatajenje srca, šećernu bolest, pretilost, bubrežne, zarazne i maligne bolestima te genske poremećaje.

Ambros (70) profesor je na Sveučilištu Massachusetts, dok je Ruvkun (72) profesor na Harvardu. Podijelit će oko milijun dolara nagrade. Zanimljivo je da je prošli tjedan tvrtka Clarivate, koja od 2002. objavljuje svoja predviđanja tko će biti laureat.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno